Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz yıl tüketicilerle gerçekleştirilen mesafeli sözleşmelerle ilgili mevzuata uymayan 58 firmaya 86 milyon 274 bin 994 lira para cezası verdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, teknolojinin hızlı gelişimi ve tüketici alışkanlıklarındaki değişim nedeniyle zaman ve mekan sınırlamasını ortadan kaldıran mesafeli sözleşmelerin popülerliğinin arttığı belirtildi. Bu değişimlerin tüketici çıkarlarına zarar verebileceği vurgulanan açıklamada, ilgili kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerinin doğru bir şekilde uygulanmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, elektronik ticaret yöntemiyle faaliyet gösteren bazı firmaların hukuka aykırı uygulamalarının incelendiği ve bu konuda dikkat çekildiği ifade edildi.
"Bu doğrultuda öncelikli olarak enflasyonist ortamda piyasadaki hızlı fiyat dalgalanmalarına da bağlı olarak firmalar tarafından 'stokta ürün bulunmaması' sebep gösterilerek yapılan haksız sipariş iptalleri, satışa sunulan mal ve/veya hizmetlerin firmalar tarafından taahhüt edilen yahut yasal olarak belirlenmiş ifa sürelerinin aşılması, tüketicilerin cayma hakkı kullanımına halel getirilmesi ve tüketiciler tarafından cayma hakkı kullanıldığı takdirde, bedel iadelerinin tüketicilere mevzuata uygun surette yapılmaması gibi hususlar öne çıkıyor. Tüketicilerin haklarını zedeleyici her türlü hukuka aykırı eylem, hem Bakanlığımız tarafından resen hem de Bakanlığımıza CİMER, e-Devlet, yazılı başvuru ve 'Bakana Ulaşın' kanalları aracılığıyla ulaşan tüketici başvuruları değerlendirilerek sıkı şekilde denetleniyor."Bu bağlamda, Bakanlık, mesafeli sözleşme yöntemiyle tüketicilerle sözleşme imzalayan firmaların mevzuata uymayan faaliyetleri nedeniyle geçtiğimiz yıl 58 şirkete 86 milyon 274 bin 994 lira idari para cezası verdi.