Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zorunlu afet sigortası yakında devreye alınıyor

Zorunlu afet sigortası yakında devreye alınıyor. Sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetler de teminat altına alınacak.

Zorunlu afet sigortası yakında

Zorunlu afet sigortası yakında devreye alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu afet sigortasının (ZAS) kısa süre içinde uygulamaya alınacağını duyurdu. Yeni sigorta sistemi ile sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetler de teminat altına alınacak.

Kütahya Haber’in en güncel ekonomi haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Zorunlu afet sigortası yakında devreye alınıyor

Zorunlu deprem sigortası, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sonrasında yürürlüğe girdi ve sivil konutlar için sigorta kapsamı oluşturuldu. Şimşek, bu modelin 2012’de Afet Sigortaları Kanunu ile son halini aldığını belirtti. 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira ödeme yapıldığını vurguladı.

Doğal Afetler ve Artan Sigorta İhtiyacı

Doğal afetlerin sayısındaki artışla birlikte, sadece deprem değil, diğer afetler de konutlarda ciddi hasara yol açıyor. Şimşek, doğal afetlerin konut içindeki taşınır mallarda da hasara neden olduğunu ve bu nedenle sigorta kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) Neleri Kapsayacak?

Yeni ZAS sistemiyle, sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi afetler de teminat altına alınacak. Şimşek, “Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar sigorta kapsamına girecek. Ayrıca, köy alanları da bu kapsama dahil edilecek.” dedi.

Haziran Sonu Hedefi

Şimşek, ZAS’ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasının hedeflendiğini belirtti. Bu yeni sigorta modeli ile Türkiye genelinde doğal afetlerin yol açtığı zararların daha etkin bir şekilde karşılanması amaçlanıyor.