DPÜ, Ahmet Uluçay Paneli ve Sergisi'ne ev sahipliği yaptı. Panele katılarak bir konuşma yapan Vali Ali Çelik: “İyi insanlar geride bıraktıkları eserleri ve hoş sedayla anılıyorlar. Yüzyıllar sonra belki bizim ismimiz olmayacak ama Ahmet Uluçay hep anılacak” dedi.

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Yönetmen Ahmet Uluçay’ın anısına düzenlenen panel, söyleşi, film gösterimi, atölye çalışması ve sergilere ev sahipliği yaptı. GSF Ahmet Yakupoğlu Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Vali Ali Çelik, Kütahya Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, İl Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Ahmet Altan, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Ahmet Uluçay'ın ailesi ve arkadaşları, personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.

MERCİN: “ULUÇAY ADINA KISA FİLM FESTİVALİ DÜZENLEMEYİ PLANLIYORUZ”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Levent Mercin, katılımcılara hitaben şunları söyledi: “Sanatçısı bol olan bir şehirde olmanın bizler için bir yanıyla çok zor ancak bir yanıyla çok kolay bir durum olduğunu düşünüyoruz. Kütahya'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasına öncülük eden sanat dalı çini olsa da Kütahya'nın sinema alanında da bir sanat şehri olduğunu belirtmek istiyorum. Ahmet Uluçay bunun en iyi ve model örneklerinden biridir. Ahmet Uluçay kıt imkânlarla, geniş olmayan olanaklarla eşine az rastlanır önemli işler başarmış bir sinema yönetmenidir. Onun sanatını fark ettirmek, onun adını yaşatmak gelecekte Ahmet Uluçay adına bir kısa film, onun vesilesi ile Kütahya'yı tanıtmak için Uluslararası Film Festivali düzenlemek istiyoruz, bu konuda destek arıyoruz, ancak bulamasak da düzenlemeyi amaçlıyoruz.”

UYSAL: “KARARLILIK BİZİ HAYALLERİMİZE ULAŞTIRACAKTIR”

Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal ise: “Ahmet Uluçay gibi bizim de değerini yeni anladığımız, anlamaya çalıştığımız bir değeri anlamak için buradayız. İnsan neyi hayal ederse, neyi güçlü isterse, o hayali istekleri, beyni o şekilde şekillendiriyor. İnsan davranışları o şekilde yönleniyor. Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz: Hayal kurmaktan vazgeçmeyeceğiz, inandıklarımızdan dönmeyeceğiz, kararlılık bizi hayallerimize ulaştıracaktır. Bugün tüm dünya Ahmet Uluçay’ı tanıyor. Bugün biz onu takdirle yâd ediyoruz. O gün bu kararlılığı Ahmet Uluçay’ı böyle yaptı. Panelin verimli geçmesini ve istifade etmemizi diliyorum” açıklamasında bulundu.

ÇELİK: “KÜTAHYA VE TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞER”

Başkan Koç’tan Kütahyalı iş insanı Argat’a övgü Başkan Koç’tan Kütahyalı iş insanı Argat’a övgü

Ahmet Uluçay'ın Kütahya ve Türkiye için önemli bir değer olduğunu belirten Vali Ali Çelik: “Onun bıraktıklarına sahip çıkarsak kendimize değer katabiliriz. Bizlere bir yol çizmesi konusunda bıraktığı ışıkla, hedeflerle kendimiz açısından bir şeyler elde edebiliriz. Bugün bir araya gelmemiz kendimiz ve Kütahya’mız açısından önemli. İyi insanlar geride bıraktıkları eserleri ve hoş sedayla anılıyorlar. Yüzyıllar sonra belki bizim ismimiz olmayacak ama Ahmet Uluçay hep anılacak” şeklinde konuştu.

“TEPECİK’TEN DÜNYA YÖNETMENİ ÇIKTI”

Sözlerin ve düşüncelerin vücut buluşunu Ahmet Uluçay’ın hayatında görülebileceğini kaydeden Vali Ali Çelik: “Ne söylemek istediğinize ilişkin düşünceniz, yaşam amacınız ve varoluşa ilişkin beklentileriniz sizin kim olacağınızı, nasıl bir hayat yaşayacağınızı belirliyor. Bunu inatla savunmak, size biçilen rolün dışında yaşamak istediğinizi tercih etmek Ahmet Uluçay’ı tanımlayacak en önemli cümle. Onun normalin dışındaki kendin olma, inandıklarının peşinde koşma arayışı toplumda deli olarak tanımlanıyor. Çünkü onun hayalleri, insanların ufuklarının ötesinde. Kimse Tepecik beldesinden dünya yönetmeni çıkma hayalini mantıklı görmüyor ama o bunu başarıyor” diye konuştu.

“BİZE KOCAMAN HİKÂYE VE RESMEDİLECEK BİR SANAT BIRAKTI”

Babasının o karşı koyuşlarına rağmen inadına 'yönetmen olacağım' duygusunun çok önemli olduğunun altını çizen Vali Çelik, “Ahmet abimiz bize kocaman hikâye ve resmedilecek bir sanat bıraktı. Onun her zaman destekçisi olan değerli eşi Ayşe ablamıza, çocuklarına teşekkür ediyorum. İyi ki destek olmuşlar ve biz Ahmet Uluçay’ı kazanmışız” ifadelerini kullandı.

PANELİN ARDINDAN SERGİ VE SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ

Protokol konuşmalarından sonra etkinliğe sağlık sorunları nedeniyle katılamayan panelistlerden yazar İhsan Kabil'in mesajının okunmasının ardından konuşmacıların tanıtımının yapılmasıyla etkinliğin panel bölümüne geçildi. Panelde Beykent Üniversitesi öğretim üyesi Cengis T. Asiltürk, 'Sinematografik Şiirsellik ve Ahmet Uluçay' başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. TRT'de görev yapan yönetmen Nuray Kayacan'ın 'Ahmet Uluçay Ardından Kalanlar Belgeseli' hakkında bir sunum yaptığı panelde Görüntü Yönetmeni Hayri Çölaşan ise 'Ahmet Uluçay Sinemasında Görüntü' başlıklı bir konuşma yaptı. Ahmet Uluçay'ın filmlerinin gösterimlerinin yapıldığı etkinlikte ayrıca 'Bizim Öteki' adlı karma sergi de protokol üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve davetlilerin katıldığı törenle açıldı.

AHMET ULUÇAY'IN YAKINLARIYLA SÖYLEŞİ YAPILDI

Gün içinde görüntü yönetmeni Hakan Gök'ün atölye çalışması da gerçekleştirdiği etkinliğin son bölümünde Eda Sürmeli'nin moderatörlüğünde Ahmet Uluçay'ın yakınlarıyla söyleşi yapıldı. Söyleşiye Ahmet Uluçay'ın eşi Ayşe Uluçay ve oğlu İdris Uluçay'ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Ramazan Cin, yazar Mustafa Uysal, yönetmen Osman Nail Doğan ve Uluçay'ın yakın çalışma arkadaşı olan akademisyenimiz Arş. Gör. Sercan Kehribar katılarak Uluçay'la yaşadıkları anıları dinleyicilerle paylaştılar. DPÜ'nün Ahmet Uluçay etkinlikleri Kütahya Belediyesi Bengisu Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen organizasyonda gün boyunca düzenlenen etkinliklere emek veren isimlere plaket ve teşekkür belgesi sunumu ile sona erdi.

Muhabir: