Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Tüm Afrika'nın Dostları Derneği (TADD) iş birliğiyle Uganda’da düzenlenen sağlık organizasyonunda, Ugandalı bir hastadan yaklaşık 5 kilogramlık keloid kitlesi başarılı bir operasyonla alındı. Cerrahi müdahale, gönüllü Türk doktorlar tarafından gerçekleştirildi.

Gazze'deki çatışmalar için uzmanlardan ateşkes çağrısı Gazze'deki çatışmalar için uzmanlardan ateşkes çağrısı

Türkiye’den 18 kişilik gönüllü sağlık ekibi, Uganda’da düzenlenen sağlık organizasyonunda önemli başarılara imza attı. Gönüllü doktor, hemşire, anestezi teknisyeni ve sivil toplum üyelerinden oluşan grup, 11 gün boyunca yüzlerce Ugandalıyı muayene etti ve uygun görülen hastalara ücretsiz ameliyatlar gerçekleştirdi. Organizasyon kapsamında genel cerrahi, üroloji, kulak burun boğaz, kadın doğum ve plastik cerrahi gibi farklı alanlarda uzman doktorlar hizmet verdi.

Yaklaşık 1500 hastanın değerlendirildiği organizasyonda 100’e yakın cerrahi operasyon yapıldı. Özellikle keloid hastalarının tedavi edildiği operasyonlarda, birçok Ugandalı hasta bu kitleden kurtuldu. En dikkat çeken vakalardan biri, 39 yaşındaki Muhammed Ramazan’ın boynunda bulunan yaklaşık 5 kilogram ağırlığındaki keloid kitlesi oldu. Dev kitle, plastik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Mehmet Dadacı ve ekibi tarafından başarılı bir operasyonla alındı.

Yüzündeki 5 kilogramlık kitleden Türk doktorları sayesinde kurtuldu

"HAYATIMDA GÖRDÜĞÜM EN BÜYÜK KELOİD VAKASI"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Dadacı, yaptığı açıklamada, “TADD ve TİKA iş birliğiyle düzenlediğimiz bu sağlık organizasyonunda, hayatımda hiç görmediğim büyüklükte bir keloid vakası ile karşı karşıya kaldım. Yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki bu kitleyi cerrahi müdahaleyle alarak hastayı rahat bir pozisyona getirdik.” dedi. Dadacı, keloid kitlesinin normal yara iyileşmesinin aksine aşırı doku üretimiyle oluştuğunu ve özellikle siyahi ırkta daha yaygın görüldüğünü belirtti. “Bu hastamız yaklaşık 7-8 yıldır bu kitleyle yaşıyordu ve ameliyat sayesinde bu büyük yükten kurtulmuş oldu,” diye konuştu.

MADDİ İMKANSIZLIKLAR NEDENİYLE TEDAVİ OLAMIYORDU

TADD Ankara Temsilcisi Cüneyd Tiryaki ise, ameliyatın sadece sağlık açısından değil, hastanın aile ve çalışma hayatı açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. “Eğer bu ameliyat yapılmasaydı, hasta muhtemelen ömrünün sonuna kadar bu sıkıntıyla yaşamak zorunda kalacaktı,” dedi. Tiryaki, bu tür insana dokunan çalışmaların etkisinin çok net görüldüğünü ve gönüllü ekibin böyle bir etkinin parçası olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Başarıyla gerçekleştirilen operasyon sonrası Ugandalı hasta taburcu edilerek sağlığına kavuştu.

Kaynak: AA