Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“YAPILARIN EN BÜYÜK DÜŞMANI: SU”

1 Haziran 2018 tarihi

1 Haziran 2018 tarihi itibari ile yeni yapılan binalarda su yalıtımının zorunlu olduğunu kaydeden Köster Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak: “Su normal yaşantımızda bizim her zaman dostumuzdur. Ancak yapılarımız için en büyük düşman. Yapılarımızı bu düşmandan koruyabilmek için sağlıklı doğru ve eksiksiz bir şekilde su yalıtımı yapmak zorundayız” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya İl Temsilciliği ile Köster Bölge Bayisi Babil Yalıtım iş birliğinde düzenlenen seminerde binalarda su yalıtımının önemi anlatıldı. Hilton Otel’de düzenlenen seminere mühendisler ve basın mensupları katılırken katılımcılara su yalıtım yönetmeliğinden uygulama koşullarına dek pek çok konuda bilgi verildi.

ZEYBEK: “EĞİTİM VE SEMİNERLER DEVAM EDECEK”

Seminerin açılış konuşmasını Babil Yatırım Kurucusu Erkan Türkan yaptı. Türkan’ın ardından söz alan İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya İl Temsilcisi Kadir Fırat Zeybek ise meslek odası olarak eğitim ve seminerlerinin devam edeceğini aktardı. Seminerde su yalıtım uygulamaları ve teknolojilerinin konuşulacağını söyleyen Başkan Zeybek, katılımcılara teşekkürlerini iletti.

BUDAK: “YALITIM DAHA BİLİNİR, DAHA FAZLA KULLANILIR HALE GELDİ”

Zeybek’in ardından Köster Kalite Kontrol Müdürü Mazlum Budak, su yalıtımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Su yalıtımının son yıllara kadar alaylı yöntemlerle devam ettiğini kaydeden Mazlum Budak: “Gelişen teknoloji ve ilgili yasal düzenlemeler ile birlikte yalıtım artık daha bilinir, daha fazla kullanılır hale geldi. Betonarmenin binalarımızda kullanılmasıyla birlikte detay çoğaldı. Dolayısıyla da yalıtım konusunda daha fazla çalışmalar başladı. Yalıtımın önemi daha fazla ortaya çıktı. Ülkemiz deprem bölgesi. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 72’si, topraklarımızın yaklaşık yüzde 95’i deprem etkisi altında. Dolayısıyla ülkemizde hemen hemen birkaç yılda bir deprem yaşıyoruz. Yaşadığımız bu acı tecrübeler ülkemizde bu yasal zorunluluklar konusunda ciddi katkılar sağladı” ifadelerini kullandı.

YENİ BİNALARDA SU YALITIMI ZORUNLU

Su yalıtım yönetmeliğinin sektörde yıllardır önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Budak: “Dolayısıyla bu su yalıtım yönetmeliğinin hayata geçmesiyle birlikte kısa süre içinde su yalıtımsız bir binanın kalmayacağını düşünüyoruz. Yönetmelik de bunu hedefliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının binalarda su yalıtımı yönetmeliği 27 Ekim 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanarak 1 Haziran 2018 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş durumda. Su yalıtım yönetmeliği yeni binalarda yalıtımı mutlaka zorunlu kılıyor. Mevcut binalarda ise ilerleyen süreçte bakım onarım özellikle ruhsata tabi uygulamalar sırasında zorunlu hale getirildi. Konuya milli servet olarak bakılıyor ve yalıtımsız binanın kalmaması hedefleniyor” diye konuştu.

BİNA ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Bütün binaların maruz kaldığı etki tipine göre mutlaka su yalıtımı yapılması gerektiğini dile getiren Mazlum Budak: “Toprakla temas eden her binaya maruz kaldığı su etki tipine göre mutlaka yalıtım yapılması gerekiyor. Yapı yüksekliği 51,5 metrenin üzerinde olan ve kapalı kullanım alanı 10 bin metrekarenin üzerindeki bütün binalarda suya maruz kaldığı duruma bakılmaksızın dıştan basınçlı su, yani dıştan etki eden sürekli basınçlı suya karşı yalıtım yapılması zorunlu kılındı. Su yalıtımı, zemin üstündeki yapı elemanlarını yağış sularının zararlarından; zemin altındaki yapı elemanlarını ise yeraltı suları ve toprağın rutubetinin zararlı etkilerinden korur. Ama en önemlisi bina ömrünü uzatmak amacıyla yapıyoruz. Eğer sağlıklı bir yalıtım yapmadan bina inşa edilmişse bölgedeki yeraltı sularının agresif yapısına göre 5 ila 10 yıl içerisinde betonarmenin taşıma kapasitesinin düştüğü, 10 yıl içerisinde de betonarme içerisindeki demir donatının taşıma kapasitesinin yüzde 60’ını kaybettiği bilimsel olarak açıklandı” şeklinde konuştu.

“SUYA YÖN VERME SANATI”

Mazlum Budak, etkin bir su yalıtımı için uygulamanın binanın temelinden çatısına kadar tüm yapı elemanlarını bir bütünlük içerisinde kapsaması gerektiğini söyledi.  Su yalıtımında ara noktanın olmadığına dikkat çeken Budak: “Su yalıtımı ya yüzde yüzdür ya da yüzde sıfırdır. Yüzde 0,1’lik kısımda su damlası istemediğimiz yöne doğru geçiyorsa bütün çalışmalar boşa yapılmış demektir. Çünkü su kendisine betonarme yapı içerisinde mutlaka yol bulacaktır. Toplu iğne ucu kadar dahi boşluk bulduğunda istemediğimiz yöne doğru geçişi söz konusudur. Su yalıtımını kısaca tarif ettiğimizde; suya yön verme sanatıdır ve yalıtım detaylarda gizlidir” dedi.

“EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ KURU ŞAP ATILMASI”

Budak, su yalıtımı uygulamasında dikkat edilecek noktalara ilişkin de açıklamalarda bulundu. Ülke genelinde en büyük hatalardan birinin zemine kuru şap atılması olduğunu kaydeden Mazlum Budak, su yalıtımı uygulamalarında mutlaka sağlam ve taşıyıcı bir zemine ihtiyaç olduğunu söyledi. Budak: “Sağlam ve taşıyıcı olmayan hiçbir zemin ve yüzeyde, hiçbir yalıtım malzemesinin uzun süre performans göstermesi mümkün değildir. Bu nedenle yalıtım yapılacak betonarmelerde mümkün olduğunca eğim verilerek imalatın yapılması hem binaya ilave bir yük bindirilmemesi açısından hem maddi hem zaman kaybının önlenmesi açısından önemli. Eğer bu durum proje aşamasında yerine getirilmemişse kuru şaplar yerine mutlaka demir donatılı eğim beton atılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Kuru şap üzerinde asla hiçbir koşulda yalıtım yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Kuru şaplar çok kısa süre içerisinde ufalanıp dağılıyor ve yalıtım malzemesi üzerinde kalmıyor” açıklamasında bulundu.

“BİR BİNANIN EN DEĞERLİ KATMANI”

Kütahya’da kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle kullanılan yalıtım katmanının sürekli suya dayanıklı olabileceğini belirten Budak: “Mümkün olduğu kadar zeminlerimiz suya yön verecek şekilde eğimli olmalı. Su yalıtımı katmanı bir binanın en değerli katmanıdır. Yapılarımızın sağlıklı ve uzun yıllar ayakta kalmasını sağlayan en önemli katmandır. Su normal yaşantımızda bizim her zaman dostumuzdur. Yaşam için vazgeçilmez bir unsur, ancak yapılarımız için en büyük düşman. Dolayısıyla yapılarımızı bu düşmandan koruyabilmek için sağlıklı doğru ve eksiksiz bir şekilde su yalıtımı yapmak zorundayız” diyerek konuşmalarını tamamladı. Seminer soru cevapların ardından sona erdi.