Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ekim 2024 - Eylül 2025 dönemini kapsayan yağış verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde metrekareye 422,5 kilogram yağış düşerken, bu değer uzun yıllar ortalamasının yüzde 26, geçen yılın aynı döneminin ise yüzde 29 altında gerçekleşti.
Meteoroloji yetkilileri, 12 aylık yağış verilerinin son 52 yılın en düşük seviyesi olduğunu belirtti.
Bölgelerde ciddi düşüşler yaşandı
Su yılı verilerine göre Marmara’da yağışlar normalin yüzde 34, Ege’de yüzde 28, Akdeniz’de yüzde 31, İç Anadolu’da yüzde 35, Doğu Anadolu’da yüzde 25, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 53 azaldı. Karadeniz ise daha az etkilendi; normaline göre yüzde 4, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 7 düşüş kaydedildi.
İl bazında ise en fazla yağış Rize’de (1812,1 kg) ölçülürken, en düşük yağış ise Şanlıurfa’da (182,8 kg) gerçekleşti. Normaline göre en büyük artış Giresun’da yüzde 30, en büyük azalma ise Hatay’da yüzde 66 olarak kayıtlara geçti.
Meteorolojik kuraklık Marmara ve diğer bölgelerde etkili
Temmuz-Eylül dönemini kapsayan kuraklık raporuna göre Marmara Bölgesi’nde orta ve üzeri şiddette kuraklık yaşandığı belirtildi.
Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da birçok ilde değişen şiddetlerde meteorolojik kuraklık ölçüldü.
Uzmanlar, kuraklığın tarım ve su kaynakları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.
Eylül ayı ortalama sıcaklığı 21,7 derece olarak ölçüldü; bu değer 1991-2020 normallerine göre 0,8 derece yüksek.
Eylül, son 55 yılın en sıcak 11’inci ayı olarak kayıtlara geçti. En yüksek sıcaklık 44,6 derece (Şırnak-Cizre), en düşük sıcaklık ise -2,4 derece (Erzurum) ölçüldü.




