Kira geliri elde eden mülk sahipleri için beyanname verme süresi her yıl dikkatle takip edilir. Ancak, beyanname verme süresi dolduktan sonra dahi vergi mükellefleri için bir şans bulunmaktadır: "pişmanlık" hükmü.

Elektrik ve doğalgaza 2025'in ilk çeyreğinde zam yok Elektrik ve doğalgaza 2025'in ilk çeyreğinde zam yok

Bu hüküm sayesinde mükellefler, vergi borçlarını ödemek için son bir fırsat elde ederler. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği tarihler içerisinde vergi borçlarını ödeyen mükellefler, cezai işlemlerden kurtulma imkanına sahiptirler.

Vergi Borçlarınızı Düşürmek İçin Son Şans

Beyanname Vermeyen Mükellefler İçin Son Şans

Beyanname verme süresi dolduktan sonra gelir elde etmiş olmasına rağmen beyanname vermeyen mükellefler için "pişmanlık" hükmü büyük bir avantaj sağlar. Vergi dairelerince yapılan incelemeler sonucunda beyanname vermemiş olan mükellefler tespit edilirken, bu mükelleflere pişmanlık hükmünden faydalanma fırsatı sunulur. Bu sayede vergi mükellefleri, vergi daireleri tarafından kendilerine bildirim yapılmasını beklemeden vergi borçlarını ödeyebilirler.

Vergi Borçlarınızı Düşürmek İçin Son Şans

Kira Gelirlerine İlişkin Merak Edilen 5 Soru ve Cevapları

Soru 1 : Hangi mükellefler pişmanlık hükmünden yararlanabiliyor?

Sahip oldukları konuttan geçen sene yıllık 21 bin lira, iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefler, ilgili vergi dairesi tarafından kendilerine yazı gönderilmeden önce pişmanlık imkanından yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlık hükmüyle beyanname verildiğinde, ceza uygulanmadan vergilerin ödenmesi imkanı bulunuyor.

Vergi Borçlarınızı Düşürmek İçin Son Şans

Soru 2 : Bu hükümden faydalanmak isteyen mükellefler nasıl başvuru yapabilecek?

Mükellefler vergi dairesine giderek "pişmanlıkla beyanname vermek istediklerini" belirtecek ve dilekçeyle başvuru yapacak. İsteyen mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" internet adresindeki "Hazır Beyan Sistemi" üzerinden de beyannamelerini "pişmanlık" seçeneğini işaretleyerek doldurabilecek.

Vergi Borçlarınızı Düşürmek İçin Son Şans

Soru 3 : Zamanında beyanname dolduran ancak vergisinin ilk taksitini ödemeyen mükellef vergisini ne zaman ödemeli?

Gelir vergisi, her yıl martta beyan ediliyor, mart ve temmuz aylarında 2 taksit halinde ödeniyor. Beyannamesini zamanında verdiği halde ilk taksitini ödeyememiş mükellefler, ödemede geciktikleri her ay için aylık yüzde 3,5 gecikme zammı ödeyecek. Vergi dairesinin icra işlemlerine muhatap olmamak için borcun bir an önce ödenmesi önem taşıyor.

Mükellefler, verginin taksitle ödenmesi talebinde de bulunabilir. Gerekli şartları taşımaları kaydıyla bu borçlar tecil faiziyle birlikte taksitler halinde ödenebiliyor.

Vergi Borçlarınızı Düşürmek İçin Son Şans

Soru 4 : Kira geliri nedeniyle tahakkuk eden vergi nasıl ödenecek?

Vergiler, Dijital Vergi Dairesi'nden (dijital.gib.gov.tr), mobil uygulamadan anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri aracılığıyla veya PTT şubelerinden ödenebiliyor.

Vergi Borçlarınızı Düşürmek İçin Son Şans

Soru 5 : Kira gelirleri beyan edilirken hangi giderler düşülebiliyor?

Elde edilen kira gelirinden "götürü" ve "gerçek" olmak üzere iki farklı yöntemle giderler düşülebiliyor. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 15'ini gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebiliyor.

Vergi Borçlarınızı Düşürmek İçin Son Şans

Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda ise kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su, asansör, idare, sigorta, faiz, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu, onarım giderleri ile oturulan konut veya lojmanların kira bedeli gayrisafi hasılattan düşülebilir.

ü

Muhabir: Talha Ünver