Kütahya’da düzenlenen, "Gıdanı Koru İsrafsız Mutfak Atölyesi" programına katılan Vali Ali Çelik, Türkiye'de yılda 18 milyon tona ulaşan gıda israfının azaltılması gerektiğini ifade etti.

"16 Ekim Dünya Gıda Günü" etkinlikleri kapsamında; Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" atölyesi düzenlendi. Etkinliğe;ü Vali Ali Çelik ve eşi Nezihe Çelik, Milli Eğitim İl Müdürü Hasan Başyiğit ve eşi, Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Orhan Özçalık ve eşi katıldı. Atölyede; , Yoncalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Nurdan Behice Doğru ve öğrenciler tarafından Germiyanoğulları ve Osmanlı izleri taşıyan Kütahya mutfağından Kütahya Tiridi, Çevirme Çorba, Kabak Kabuğu Kavurması ve Supangle yemekleri yapıldı.

ÇELİK: “HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ”

Vali Ali Çelik programda yaptığı konuşmada, pandemi, iklim değişikliği, artan nüfus etkisiyle gıda güvencesi ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin tehlikeye girdiğini belirterek, gıda kaybı ve israfının azaltılmasının her zamankinden daha önemli olduğunu, öncelikle otellerden başlanarak Türkiye'de yılda 18 milyon tona ulaşan gıda israfının azaltılması gerektiğini vurguladı.

“GIDA KAYIPLARI VE İSRAF DÜNYA ÇAPINDA ÇOK İLERİ BİR BOYUTA ULAŞTI”

Programda yaptığı konuşmada, gıda kayıpları ve israfın dünya çapında çok ileri bir boyuta ulaştığını söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık:, “Gıdanı Koru” kampanyasını tanıtarak, kampanya çerçevesinde Kütahya'da yürütülen faaliyetleri aktardı. 16 Ekim Dünya Gıda Gününün bu yılki sloganı olan "Kimseyi geride bırakma, Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam" çerçevesinde gıda kayıpları ve israfının dünya çapında çok ileri bir boyuta ulaştığını belirten Özçalık, Türkiye’de kayıp ve israf edilen gıdaların azaltılması, her evde kadınlar vasıtasıyla bu bilincin oluşturulması, kimseyi geride bırakmamak ve gıdaların bir lokmasının dahi israf edilmemesi için toplum olarak birlikte çalışılası gerektiğini ifade etti.

Beşiktaş'ta denizde kaybolan kardeşleri arama çalışmaları 4. gününde Beşiktaş'ta denizde kaybolan kardeşleri arama çalışmaları 4. gününde

“GIDA KAYIPLARI VE İSRAFI" EĞİTİMİ VERİLDİ

Atölye sonunda Gıda Mühendisi Merve Söyler tarafından katılımcılara "Gıda Kayıpları ve İsrafı" eğitimi verildi. ‘Hanelerimizde gıda israfını azaltmak için dikkat edilmesi gerekenler, alışverişte dikkat edilecek hususlar, ürünlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği, son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi nedir, gıda etiketi okuryazarlığı, gıda israfına neden dur demeliyiz’ konularında farkındalık oluşturuldu. Katılımcılara katılım belgeleri dağıtıldı. Nurdan Behice Doğru tarafından ise, mutfaklarda gıda israfını azaltma yolları ve israfı önleyecek tarifler aktarıldı ve katılımcılarla söyleşi gerçekleştirildi. Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce “Gıdanı Koru” kampanyası çalışmaları, diğer kamu kurumları ve özel kurumların işbirliği ile bakanlığın eylem planları doğrultusunda yıl boyunca devam edecek.

Muhabir: