KOSGEB'ten girişimcilere faizsiz kredi ayrıntıları belli oldu KOSGEB'ten girişimcilere faizsiz kredi ayrıntıları belli oldu

Türkiye istatistik Kurumu'nun (TUİK) açıkladığına göre Kütahya kişi başına düşen 9 bin 887 dolar ile Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerinde  Ege Bölgesi'nde en zengin beşinci il oldu.

Ege Bölgesi'nde en zengin il 15 bin 369 dolar ile İzmir olurken, listenin en altında yer alan il 8 bin 637 dolar ile Afyonkarahisar oldu.

T33 Bölgesi'nde sıralama şu şekilde

Aynı zamanda Kütahya 9 bin 887 dolar ile T33 Bölgesi olarak bilinen aralarında Manisa, Uşak, Afyonkarahisar'ında olduğu iller arasında ise listede ikinci sırada yerini aldı.

Manisa 12 bin 155 dolar, Kütahya 9 bin 887 dolar, Uşak 9 bin 689 dolar, Afyonkarahisar 8 bin 637 dolar

Kütahya Türkiye genelinde ise 40. sırada yer aldı

2024 yılı GSYH verilerine göre, Türkiye'deki ekonomik durumu gösteren çarpıcı bir tablo ortaya çıkıyor. Raporda, GSYH büyüme hızının ekside olduğu ve ekonomisi daralan 10 il sıralandı. Bu iller, Türkiye'nin en hızlı fakirleşen bölgelerini oluşturuyor. Listenin başında Artvin yer alırken, Bayburt ve Zonguldak da ilk üç sırada dikkat çekti. Bu iller, son yıllarda ekonomik zorluklarla mücadele etmekte ve bu durum, bölgedeki sanayi, tarım ve hizmet sektörlerindeki daralmayla açıklanıyor.

Türkiye'nin En Hızlı Fakirleşen İlleri:

  1. Artvin
  2. Bayburt
  3. Zonguldak
  4. Uşak
  5. Iğdır
  6. Kahramanmaraş
  7. Mardin
  8. Denizli
  9. Gaziantep
  10. Kırşehir

GSYİH Büyümesine En Fazla Katkı Sağlayan İl: İstanbul

Öte yandan, Türkiye ekonomisinin genel büyümesine katkı sağlayan iller de raporlandı. 2023 yılı GSYH büyümesinin %5,1 oranında gerçekleştiği belirtilirken, bu büyümeye en yüksek katkıyı sağlayan il İstanbul oldu. İstanbul, %1,65’lik katkı oranıyla Türkiye ekonomisinin büyümesinde başı çekerken, ardından Ankara %0,96 ve Kocaeli %0,27 ile bu sürece önemli katkılar sundu. İstanbul, ülkenin finansal ve ticari merkezi olarak büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor.

Bu veriler, Türkiye'nin ekonomik gelişmişlik düzeylerinin büyük şehirlerle kıyaslandığında daha az gelişmiş illerde ne kadar belirgin farklar oluşturduğunu ve bölgesel kalkınma stratejilerinin önemini bir kez daha vurgulamaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi