Türkiye’de demir yolu hat uzunluğunun artmasıyla ulaşımda daha güvenli, konforlu ve çevre dostu bir dönemin başlaması amaçlanıyor. Ülke genelinde yapılan yatırımlarla demir yolunun yük ve yolcu taşımacılığındaki payının artırılması hedefleniyor.
Yüksek Standartlı Hat Yatırımları Hızlandırıldı
Demir yolu yatırımlarında özellikle yük taşımacılığına odaklanılarak mevcut hatların yenilenmesi ve yeni hatların eklenmesi planlanıyor. Sanayi bölgeleri, limanlar ve lojistik merkezlerin ana demir yolu hatlarına bağlantılarının sağlanması, modlar arası taşımacılığın geliştirilerek lojistik maliyetlerin düşürülmesi amacıyla altyapı yatırımları artırılıyor.
Liman Bağlantıları ve İltisak Hatları Önceliklendirildi
Bölgesel sanayilerin limanlara ve demir yolu ağlarına erişim sağlayabilmesi için iltisak hatlarına öncelik veriliyor. Bu kapsamda sanayi bölgelerinin demir yolu ağına bağlanmasıyla üretim ve yük merkezlerinin uluslararası pazarlara daha kolay ulaşması sağlanacak. Önümüzdeki yıllarda, ülke genelinde tamamlanması hedeflenen iltisak hatları ile Türkiye’nin ekonomik gelişimine katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Demir Yolu Bütçesinde Artış
2025 yılı itibarıyla demir yolu altyapı projelerine büyük bütçeler ayrılması öngörülüyor. Demir yolu inşaatı ve işletme hizmetlerine gelecek yıl 309 milyar lira ayrılması planlanırken, bu miktarın 2026’da 348 milyar lira ve 2027’de 377 milyar liraya yükseltilmesi bekleniyor. Böylelikle Türkiye genelindeki çift hatlı demir yollarının toplam ana hat içindeki payı, kademeli olarak artırılacak.
Hızlı Tren Hat Uzunluğu Genişliyor
Türkiye’de hızlı tren hatlarının uzunluğunun artırılması da ulaşımda yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. 2025’te 2.600 kilometreyi aşması hedeflenen hızlı tren hatlarının, 2027’ye kadar 4.100 kilometreye ulaşması planlanıyor. Bu projelerin hayata geçmesiyle hızlı trenin yolcu taşımacılığındaki payının da artması bekleniyor.
Demir Yolu Taşımacılığında Yük ve Yolcu Payı Artacak
Yük taşımacılığında demir yolunun toplam payının artırılması, Türkiye’nin lojistik merkez olma hedefi doğrultusunda önem arz ediyor. 2025 yılında demir yolunun toplam yük taşımacılığındaki payının yüzde 6,76’ya, 2027’de ise yüzde 7,7’ye ulaşması bekleniyor. Yolcu taşımacılığında ise demir yolunun payının kademeli olarak artması ve 2027'de yüzde 6,3’e yükselmesi planlanıyor.