21 Haziran Dünya ALS Günü nedeniyle hastalık, tanı ve tedavisi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye’de 10 binin üzerinde ALS hastasının olduğunu kaydetti.

İl Sağlık Müdürlüğü, 21 Haziran Dünya ALS Günü dolayısıyla paylaşımda bulundu. ALS hastalığı ile ilgili bilgilerin verildiği paylaşımda, hastalığın nedenleri belirtildi.

Hastalığın sebebinin tam olarak bilinmediğinin aktarıldığı paylaşımda, “Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlığın da etkili olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca; tarım ilaçları ve ağır metaller gibi çevresel toksinler, travma, viral enfeksiyonlar, otoimmünite, vitamin eksikliği, hormonal bozukluklar gibi çeşitli faktörlerin neden olabileceği düşünülmektedir. ALS hastalığında tedavi için nörolojik muayene, elektromiyelografi (EMG),MRI, gerektiğinde beyin omurilik sıvı incelemesi, genetik çalışmalar ve kas biyopsisi ile tanı konulur.” ifadelerine yer verildi.

“Hastalığın etkin tedavisi bulunmuyor”

Hastalığın tedavi yöntemlerinin neler olduğu hakkında açıklamalarda bulunan paylaşımda rehabilitasyon için ek tedavinin önemine vurgu yapıldı.

Etkin tedavisi olmayan hastalığın semptom ve komplikasyonlarının yönetilmesinin zorluğuna dikkat çekilen paylaşımda şunlar kaydedildi: “Farmakolojik tedavilerin yanı sıra hastaya ve hastalık evresine uygun olarak planlanan fizyoterapi yöntemleri ile hastaların güvenli ambulasyon sağlamaları, bağımsızlıklarını ve fonksiyonelliklerini sürdürmeleri mümkün olmaktadır. Erken evrede hastaya verilen egzersiz programları ile kas güçleri korunmaya çalışılırken ilerleyen evrelerde çevre düzenlemeleri ve yardımcı cihazlarla ile fonksiyonelliğin idame ettirilmesi sağlanır. Orta ileri evrede gelişen solunum yetmezliği ve komplikasyonların sağaltımı için solunum fizyoterapisi önem kazanır. ALS tedavisinde hastaların yaşam kalitelerinin ve fonksiyonel durumlarının mümkün olduğunca sürdürülmesi ancak multidisipliner ekip çalışması ile mümkündür.”

“Türkiye'de 10 bin ALS hastası var”

Hastalıkla ilgili paylaşılan verilere yer verilen paylaşımda, dünya nüfusunun yüz binde 2-6 kadarının ALS hastası olduğu bilgisi belirtildi.

Bu rakamlar doğrultusunda Türkiye’de toplamda 10 biniin üzerinde ALS hastası olduğu söylenebileceği ifade edildi. ALS’nin en sık görülen formunda yüzde 90-95 herhangi tanımlanan bir neden saptanmadığı aktarılan paylaşımda, yüzde 5-10’unda ise genetik geçişin olduğu kaydedildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı 4 bin personel alımı yapacak Diyanet İşleri Başkanlığı 4 bin personel alımı yapacak

Hastalığın sıklıkla 50-65 yaş aralığında ortaya çıktığı ve genetik geçişli formlarda daha erken başlangıcın mümkün olduğu bilgisi paylaşıldı.

Muhabir: Talha Ünver