Gazze'deki çatışmalar için uzmanlardan ateşkes çağrısı Gazze'deki çatışmalar için uzmanlardan ateşkes çağrısı

Türkiye'nin öncülüğünde 52 ülke ve iki uluslararası kuruluş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden (BMGK), İsrail'e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması için tedbir talep etti. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye, uluslararası farkındalığı artırmak amacıyla BM bünyesinde ortak bir mektup girişimi başlattı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın 19 Temmuz 2024 tarihinde verdiği istişari görüşte, İsrail'in işgal, yerleşim yeri ve ilhak uygulamalarıyla Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik tedbirlerinin hukuki sonuçları ele alındı. Bu görüş doğrultusunda, 18 Eylül 2024 tarihinde BM Genel Kurulu'nda kabul edilen karar ile, işgal altındaki Filistin topraklarında silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunuldu.

ORTA DOĞU'DA ARTAN ŞİDDETE DİKKAT ÇEKİLDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın önerisiyle başlatılan girişim, İsrail'in Gazze ve diğer işgal altındaki Filistin topraklarındaki uluslararası hukuk ihlallerini önlemeyi amaçlıyor. Mektupta, Gazze dahil olmak üzere Orta Doğu'da artan şiddet ve ihlallerden duyulan derin endişe vurgulandı; özellikle kadın ve çocukların sivil kayıplarının arttığına dikkat çekildi.

Uluslararası topluma, İsrail’e silah ve mühimmat tedarikinin durdurulması için acil adımlar atma çağrısında bulunulan mektup, 1 Kasım'da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK Kasım ayı dönem başkanı İngiltere ve BM Genel Kurul Başkanı Philemon Yang'a iletildi.

Türkiye, İsrail'in bölgede sürdürdüğü savaş politikası karşısında, bu ülkeye silah tedarikinin durdurulmasının uluslararası toplumun hukuki ve vicdani bir yükümlülüğü olduğuna inanıyor. Başlatılan ortak mektup girişimine Türkiye ile birlikte 52 ülke, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da imza attı.

Kaynak: AA