Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye nüfusu yaşlanıyor, doğurganlık azalıyor!

Dünyadaki nüfus artırma politikalarını inceleyerek Türk aile yapısına en uygun formüllerle yeni adımlar atmayı planlıyor.

Dünyadaki nüfus artırma politikalarını

Türkiye nüfusu yaşlanıyor, doğurganlık azalıyor! Türkiye, son yılların en düşük doğum oranı verileriyle alarm vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı gibi, doğurganlıkta yaşanan bu gerileme, ülkenin geleceği açısından önemli bir tehdit oluşturuyor. Bakanlıklar, dünyadaki nüfus artırma politikalarını inceleyerek Türk aile yapısına en uygun formüllerle yeni adımlar atmayı planlıyor.

Türkiye nüfusu yaşlanıyor, doğurganlık azalıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan doğum oranı verileri giderek endişe verici bir hal alıyor. Doğurganlık hızı, Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmaya başladı ve bu durum, Türkiye’de genç nüfusun azalmasına, yaşlı nüfusun ise artmasına neden oluyor. 2023 yılında canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 olurken, doğurganlık hızı 2001’de 2.38 iken 2023’te 1.51’e düştü.

Bakanlık Önlem Almaya Hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir” sözlerinin ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. 2023 yılı doğum oranının 1.51 olarak gerçekleşmesinin ardından bakanlık, genç nüfusu artırmak için dünyadaki örnek doğum politikalarını inceleyerek yeni bir politika hazırlamaya başladı.

Türk Aile Yapısına Uygun Politikalar

Bakanlık, Türk kültür ve aile yapısına uygun politikaları incelemeye başladı. Yapılan araştırmalar sonucunda, ailelerin çocuk sahibi olmaya teşvik edilmesi ve nüfus artışı için yeni formüller belirleniyor. Bu doğrultuda dünya genelindeki başarılı nüfus artırma politikaları da mercek altına alındı.

Dünya’daki Nüfus Politikaları İncelenecek

Dünyada düşük doğum oranlarına sahip ülkelerin uyguladığı politikalar Türkiye için örnek teşkil edebilir. Örneğin, Güney Kore hükümeti, yeni doğan çocuk için ailelere aylık 745 dolar nakit desteği sağlıyor. Japonya, hızla yaşlanan nüfusuna karşı çiftleri doğuma teşvik etmek için robot bebekler piyasaya sürdü. Çin ise, 2015 yılında sonlandırdığı ‘tek çocuk’ politikasının ardından, 2023 yılında ailelere ikinci çocuk için para desteği vermeye başladı.

Avrupa Ülkelerindeki Politikalar

Avrupa’da da çeşitli doğum teşvik politikaları uygulanıyor. Danimarka, doğum iznini 13 haftadan 24 haftaya çıkartma çalışmalarına başladı. Finlandiya, ilk kez anne baba olan çiftlere 50 farklı eşyadan oluşan yeni doğan ve annelik paketi desteği sunuyor. Bulgaristan ise, doğum iznini 12 aya çıkararak her ayda maaşlarının düzenli olarak yatırılmasını planlıyor.

Türkiye’de Gelecek Adımlar

Türkiye, genç nüfusunu korumak ve artırmak için bu tür örnek politikaları inceleyerek kendi kültür ve sosyal yapısına en uygun çözümleri geliştirmeyi hedefliyor. Bakanlıkların bu konuda attığı adımlar ve yapılacak olan teşviklerle, Türkiye’nin doğurganlık oranlarının yeniden yükseltilmesi ve demografik dengenin sağlanması amaçlanıyor.