Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye hava sahasının kullanımından rekor gelir elde etti

Geçen yıl, Türkiye’nin hava seyrüsefer hizmetleri kapsamında hava sahasının kullanımından elde ettiği gelir, yaklaşık 12,2 milyar lira ile rekor seviyeye ulaştı.

Geçen yıl, Türkiye'nin hava

Geçen yıl, Türkiye’nin hava seyrüsefer hizmetleri kapsamında hava sahasının kullanımından elde ettiği gelir, yaklaşık 12,2 milyar lira ile rekor seviyeye ulaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 2023 Yılı Faaliyet Raporu’na dayanarak yaptığı derlemeye göre, Türkiye’nin Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) üyesi olması sebebiyle, hava sahası kullanıcılarından tesis ve hizmetlerin kullanımıyla ilgili harcamaların tahsil edilmesi gerektiği temel prensip olarak kabul ediliyor.

Bu kapsamda EUROCONTROL’e üye ülkeler, her mali yıl için söz konusu harcamalarını içeren “maliyet tabanı” hazırlıyor.

Söz konusu taban, personel maliyetleri, diğer cari giderler, amortismanlar ve sermaye maliyetinden oluşuyor.

Hava seyrüsefer hizmetlerine yönelik maliyet tabanı üzerinden, hava sahası kullanıcılarına ücretlendirme yapılmaktadır. Bu maliyetler, Türkiye’nin hava seyrüsefer hizmetlerine ilişkin harcamalarının geri ödeme tutarını oluşturmaktadır.

Bu kapsamda Türkiye’nin, hava sahasının kullanımından dolayı sağladığı gelir geçen yıl 12 milyar 187 milyon lirayı bularak rekor kırdı.

2022 yılında söz konusu tutar 4 milyar 287 milyon liraydı. Böylece, yıllık artış yüzde 184’ü buldu.

Türkiye, “milli maliyet tabanının büyüklüğü endeksi”ne göre 2023’te EUROCONTROL üyesi 41 ülke içinde 6’ncı sırada yer aldı.

Talep sıralamasında ikincilik

Ülkenin ticaret ve turizm alanında önemli partnerlerinden Rusya ile Ukrayna arasında 2022’de başlayan ve halen süren savaş sebebiyle Ukrayna hava sahasının kapanması ve kullanıcıların operasyonlarını Türk hava sahasına yönlendirmeleri gelir artışında etkili oldu. Ayrıca, Türkiye’de artan iç hat talep, sağlam altyapı ve dinamik insan kaynağı sayesinde sürecin başarıyla yönetilmesi rekora kapı açtı.

Türkiye’nin jeopolitik konumu ve alınan önlemler sayesinde özellikle doğu-batı aksındaki hava trafiği açısından hava sahasının yegane koridor niteliğinde olması yüksek değerde hizmet birim sayısı kazanımı sağladı. Ülke, hava sahasına talep sıralamasında geçen yıl ikinci sırada yer aldı.

Türkiye birim fiyatı ise 2023’te yıllık yüzde 115,17 artışla 307,59 liradan 661,83 liraya yükseldi.