Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla resmi olarak açılacağını duyurdu. Yeni havalimanı, bölgenin hava ulaşımında önemli bir rol oynayacak ve 5 milyonun üzerinde vatandaşa hizmet verecek.
Kütahya Haber’in en güncel ekonomi haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Açılışı
Bakan Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Türkiye'nin sivil havacılık alanındaki 58. kapısı olacağını belirtti. Açılış töreni, 10 Ağustos saat 15:00'te gerçekleştirilecek. Havalimanının açılışı, bölgedeki ulaşım altyapısını güçlendirecek ve bölgesel gelişime katkıda bulunacak.
2023’teki Ulaşım Projeleri ve Hedefler
Bakanlık, yılın başından itibaren birçok büyük ulaşım projesini tamamladı. Bu projeler arasında Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Bakırköy Sahil Kirazlı Metrosu ve diğer önemli projeler yer alıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A da başarıyla uzaya fırlatıldı.
Uraloğlu, iç ve dış hatlarda yolcu sayısının 2002’de 34,5 milyonken, 2023 sonunda 214 milyonu aşmasını öngördüklerini ve bu yılın ilk yedi ayında hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısının 129 milyon 738 bin 772'ye ulaştığını ifade etti. Yıl sonu itibarıyla hava yoluyla taşınan yolcu sayısının 230 milyonun üstüne çıkması bekleniyor.
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Özellikleri
Çukurova Uluslararası Havalimanı, bölgesel bir havalimanı olarak tasarlandı ve Çukurova'nın kültürel unsurlarını mimarisine yansıttı. Ağaç formunda bir hava kontrol kulesi, narenciye esintili turuncu renk ve pamuk motifleriyle süslenen tasarımıyla dikkat çekiyor. Bu özellikler, havalimanının hem tarım hem de teknolojiyi bir araya getiren bir yapı olmasını sağlıyor.
Yılda 8 milyon yolcu kapasitesine sahip olan havalimanının terminal alanı 110 bin metrekare olup, 3 bin 500 metre uzunluğundaki ana pistinde en geniş gövdeli uçaklar iniş yapabiliyor. Çukurova Uluslararası Havalimanı, Mersin, Adana, Osmaniye ve Niğde şehirlerine yakınlığıyla 5 milyonun üzerinde vatandaşa hizmet verecek. Ayrıca, bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak.