Yargıtay'ın trafikte selektörü sürekli ve rahatsız edici şekilde kullanan sürücülere ilişkin verdiği emsal karar, selektör tacizi konusunda uygulanacak hukuki süreci yeniden gündeme taşıdı. Karara göre, öndeki aracı takip mesafesini ihlal ederek peş peşe selektörle rahatsız eden sürücüler, Türk Ceza Kanunu kapsamında "kişilerin huzur ve sükununu bozma" suçundan 5 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.
Trafikte selektör kullanımı, sürücüler arasında çoğu zaman iletişim amacıyla tercih edilse de bunun sürekli ve baskı oluşturacak şekilde yapılması halinde hukuki sorumluluk doğurabilecek. Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin emsal niteliğindeki değerlendirmesi, özellikle takip mesafesini ihlal ederek uzun süre selektör yapan sürücülere yönelik cezai yaptırımların uygulanabileceğini ortaya koydu.

SELEKTÖR TACİZİ SUÇ KAPSAMINA ALINABİLİYOR
Kararda, kısa süreli selektör kullanımının tek başına suç oluşturmadığı vurgulandı. Ancak başka bir sürücüyü yıldırmak, baskı altına almak veya rahatsız etmek amacıyla ısrarlı şekilde selektör yapılmasının, Türk Ceza Kanunu'nun "kişilerin huzur ve sükununu bozma" suçunu düzenleyen hükümleri kapsamında değerlendirilebileceği belirtildi.
Bu kapsamda, özellikle arkadan uzun süre takip ederek sürekli selektör yapan ve diğer sürücünün güvenli sürüşünü olumsuz etkileyen davranışların yalnızca trafik kuralı ihlali olarak değil, ceza hukuku açısından da incelenebileceği ifade edildi.

TAKİP MESAFESİ İHLALİ DE DEĞERLENDİRMEYE ALINIYOR
Yargıtay'ın değerlendirmesinde yalnızca selektör kullanımı değil, bu davranışın nasıl gerçekleştirildiği de dikkate alınıyor. Öndeki araca güvenli takip mesafesini ihlal edecek şekilde yaklaşılması ve buna sürekli selektörün eşlik etmesi halinde olayın bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Bu tür davranışların sürücüler üzerinde baskı oluşturabileceği, trafik güvenliğini riske atabileceği ve ceza soruşturmasına konu olabileceği kaydedildi. Mahkemeler ise her olayın kendi koşullarını dikkate alarak karar verecek.

KISA SÜRELİ UYARI AMACIYLA KULLANIM SUÇ SAYILMIYOR
Kararda, selektörün trafik kuralları çerçevesinde uyarı amacıyla kısa süreli kullanılmasının suç kapsamında değerlendirilmediği de açıkça ifade edildi. Yol durumuna dikkat çekmek veya güvenlik amacıyla yapılan makul kullanım ile karşı tarafı rahatsız etmeye yönelik ısrarlı kullanım arasında hukuki açıdan ayrım yapıldığı belirtildi.
Yargıtay'ın ortaya koyduğu içtihat doğrultusunda, başka sürücülere sürekli selektör yaparak huzur ve sükunu bozduğu tespit edilen kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu hükümleri kapsamında işlem yapılabilecek. Suçun oluştuğunun kabul edilmesi halinde failler hakkında 5 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanmasının önü açılmış oldu.




