Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin en büyük paydaşı olduğu ve yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Kütahya Tasarım Teknokent, yakında ek bina yatırımıyla daha da büyüyecek.
10 ortağı ve 1 milyon 250 bin TL sermayesi olan Kütahya Tasarım Teknokent, yeni bir yatırımla çalışmalarını büyüteceğini duyurdu.
ŞEHİR DIŞINDAN YATIRIMCILAR GELİYOR
Türkiye'nin 89 Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nden biri olan teknokentte, hem Kütahya hem diğer şehirlerden gelen girişimcilerle, Kütahya'nın ve Türkiye'nin ekonomik ve idari yelpazesiyle eş güdümlü çalışılarak ihtiyaçlara uygun Ar-Ge ve inovasyon projeleri gerçekleştiriliyor. 2020'ye kadar ilginin az olduğu ve sadece Kütahya girişimcilerinin yer aldığı teknokentte şu an İstanbul, Ankara, Antalya ve Bursa'dan da Ar-Ge şirketleri yer alıyor.
2020 SONRASINDA HIZLA GELİŞTİ
Kütahya Teknokent, Temmuz 2020 ve sonrası birçok kalemde %100’ün üzerinde başarı kat etti. Bunlara kiralanabilir alan sayı/metrekaresinde artış (%150), gelirlerde artış (%400), sağlanan teşviklerde artış (%100), toplam firma ve kuluçka firması sayılarında artış (%80) gibi verilerle nicel ve nitel gelişim ve değişim sağlandı. Bu süreçte birçok kalkınma ajansı projesi tamamlanması yanında farklı projelerde paydaşlık da yapıldı.
PROJE HAZIRLANDI İHALEYE ÇIKILACAK
2021 TEKNOFEST'te drone alanında bir kuluçka girişimcisi Türkiye 2’ncisi, dünya 20’ncisi oldu. 2022 TEKNOFEST Samsun'a paydaş olarak katılım sağlanacak. Ayrıca son olarak Mayıs 2022'de 114 proje katılımıyla DPÜ TTO A.Ş. ile ortak Proje Pazarı yarışmasına paydaşlık gerçekleştirilerek ödül alan projeler kuluçka merkezinde değerlendirilecek. Mevcut TGB alanında tam kapasiteye ulaşılması nedeniyle mevcut 35 bin 600 m2'lik tahsisli araziye ek bina projesi hazırlanmış olup ihale aşamasına gelindi. 5 bin 500 m2 kapalı alana 68 yeni ofis, 2 laboratuvar ve konferans salonu ile çeşitli donatılarla şık bir teknoloji mekânı olacak.
PATENT SAYILARINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR
Kütahya ve Türkiye için teknoloji üreten Kütahya Tasarım Teknokent'te iklime duyarlı ağ tabanlı sulama sistemleri, yerli laporoskopi cihazı geliştirilmesi, kanseri önceden tespit eden sensör çalışmaları, kafatası problemlerine greft Ar-Ge çalışmaları, FPV drone çalışmaları, dermo dezenfektan çalışmaları, yapay zeka destekli elektronik kol üretim çalışmaları, üroloji test aracı çalışmaları, sağlık drone çalışmaları vb. birçok başarılı proje yürütülmeye devam ediyor. Birçok bitirme belgesinin verildiği teknokentten patent sayılarındaki artış da sürmektedir.