Starbucks, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından artan protesto ve boykot kampanyalarının etkisiyle finansal zorluklarla karşı karşıya. Şirket, 2025 mali yılının ilk çeyreğini kapsayan 29 Aralık 2024’te sona eren dönemde, üst üste dördüncü çeyrekte de satışlarında düşüş yaşadı. Starbucks’ın küresel karşılaştırılabilir mağaza satışları bu dönemde yüzde 4 oranında azaldı. Şirketin ABD, Kuzey Amerika ve uluslararası pazarlarda da aynı oranda gerileme kaydedildi.

ÇİN'DEKİ SATIŞLAR DA DÜŞÜŞTE

Starbucks'ın Çin'deki satışları ise daha da sert bir şekilde, yüzde 6 oranında azaldı. Şirketin geliri, önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek 9,4 milyar dolar olarak kaldı. Ancak hisse başına kar, yüzde 23 oranında bir azalma göstererek 69 sente indi. Şirketin geliri ve karı azalmış olsa da, finansal sonuçlar piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

STARBUCK'A DÖNÜŞ STRATEJİSİ

Kütahya İl Özel İdaresi 4 taşınmazı kiraya verecek Kütahya İl Özel İdaresi 4 taşınmazı kiraya verecek

Starbucks CEO’su Brian Niccol, şirketin "Starbucks’a Dönüş" stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Niccol, stratejilerinin temel amacının markaya olan güveni yeniden kazanmak ve şirketi sürdürülebilir büyümeye taşımak olduğunu ifade etti. Mali İşler Direktörü Rachel Ruggeri ise, bu stratejinin henüz başlangıç aşamasında olduklarını belirterek, şirketin hissedar değerine öncelik verileceğini vurguladı.

BOYKOTLAR ÇOK ETKİLİ

Starbucks, İsrail’e destek veren uluslararası firmalara yönelik boykotlardan olumsuz etkilenmiş durumda. Şirket, Orta Doğu’daki mağazalarındaki satışların olumsuz etkisi nedeniyle geçen yılın ekim-aralık döneminde yıllık satış tahminlerini aşağıya çekmişti. Bu durumu, küresel satışlardaki yüzde 2'lik azalış, temmuz-eylül döneminde ise yüzde 7'lik bir düşüş takip etti.

Kaynak: AA