Rekabet Kurumu, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 14 firma hakkında açtığı soruşturmayı tamamladı. İnceleme sonucunda 13 firmanın Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiği belirlendi.
Uzlaşan firmalar cezada indirim aldı
Beypiliç, Bolez, Keskinoğlu, Lezita ve Şenpiliç uzlaşma başvurusunda bulunarak süreci kısa yoldan sonlandırdı. Bu firmalara %25 indirimli olmak üzere toplam 1 milyar 29 milyon lira ceza kesildi.
İhlalde bulunan diğer şirketler
Akpiliç, Aspiliç, Bakpiliç, Banvit, Bupiliç, Erpiliç, Gedik ve Hastavuk’un ise rekabete hassas bilgi değişimi yoluyla kanunu ihlal ettiği tespit edildi. Bu firmalara toplam 2 milyar 674 milyon lira ceza uygulandı.
İhlal bulgusu çıkmayan firma
CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ hakkında ise ihlal bulgusuna ulaşılamadı, şirkete ceza verilmedi.
Yeni tedbirler devreye girdi
Kurul ayrıca, beyaz et üreticilerinin ileri tarihli fiyat listesi uygulamasını sonlandırmasına karar verdi. Artık firmalar, güncellenen fiyatlarını duyurdukları andan itibaren geçerli kılacak. Bu adım ile satıcı ve alıcılar arasında fiyatların önceden paylaşılması önlenecek.
Bu kararın, sektörde rekabetçi fiyat oluşumunu desteklemesi ve tüketiciyi koruması hedefleniyor.





