İsrail asıllı uluslararası hukuk uzmanı Prof. Dr. Neve Gordon, Almanya'nın İsrail'e silah sağlamaya devam etmesinin Gazze'de işlenen insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarına ortaklık anlamına gelebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Özellikle Gazze'nin kuzeyinde durumun son derece kötü olduğunu vurgulayan Gordon, bölgedeki sivillerin hayatta kalmak için hayvan yemlerini öğüterek beslenmeye çalıştıklarını ve son çare olarak ot yemeye başladıklarını ifade etti.
Gordon, "Geçtiğimiz günlerde 27'si çocuk olmak üzere 31 kişinin açlıktan öldüğüne dair kanıtlar elimize ulaştı. Mahkeme tüm bunları gördü, İsrail'in ilk kararına uymadığını anladı ve bu nedenle İsrail'in derhal sınırları açmasını ve yeterli yardımın Gazze'ye girmesine izin vermesini talep eden yeni bir karar verdi." diye konuştu."Yardımların açlık çeken çocuklara ulaşmasını sağlamanın tek yolu ateşkes"
UAD'nin Gazze'de "acilen ateşkes ilan edilmesi" kararı almasının mümkün olduğunu belirten Gordon, "Asıl soru, bu kararı almak için bir irade var mı? Mahkeme bu kararı almak istiyor mu?" ifadelerini kullandı. Gordon, ilk tedbir kararlarındaki maddelerinden birinin "acilen ateşkes ilan edilmesi" olmamasının, çoğu kişiyi şaşırttığı değerlendirmesini yaparak şunları kaydetti: "İlk karardan bu yana İsrail'in saldırılarını sürdürdüğünü, sivilleri, kadınları ve çocukları öldürmeye devam ettiğini, evleri, hastaneleri, camileri ve okulları yıkmaya devam ettiğini gördüğümüz ve yardımların açlık çeken çocuklara, kadınlara ve erkeklere ulaşmasını sağlamanın tek yolunun, ateşkes olduğunu bildiğimiz için şaşırdık ve üzüldük.""Aç bırakma suçu genellikle daha geniş bir soykırım planının parçasıdır"
Gordon, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) devam eden "soykırım" davasının uzun yıllar sürebileceğine dikkat çekerek bu sebeple davada nasıl bir seyir izleneceği ve nihai bir kararın nasıl alınacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
"Almanya, İsrail ile silah ticaretine devam ederek bu suçların ortağı haline gelmiştir"
Nikaragua'nın Almanya aleyhine UAD'de İsrail'in Gazze'deki saldırılarına destek sağlayarak "soykırım işlemesini kolaylaştırdığı" gerekçesiyle açtığı davaya değinen Gordon, Almanya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Gordon, "Almanya'nın, insanlığa karşı suç işleyen, soykırım yapan ya da 1949 Cenevre Sözleşmesi'ni ağır bir şekilde ihlal eden taraflara silah yardımı yapılmasına izin vermeyen Silah Ticareti Antlaşması'nı imzaladığını unutmamak gerekir." dedi. Almanya aleyhindeki davanın usulüne ilişkin "ilk önce soykırım yapıldığına hükmedilmesi gerektiği" yönündeki tartışmalara yanıt veren Gordon, şöyle devam etti: "İsrail'in soykırım yapıp yapmadığı henüz belirlenmedi çünkü UAD bu konuda bir karar vermedi ama bence aklı başında olan herkes İsrail'in Gazze'de insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlediğini ve bunu neredeyse altı aydır yaptığını biliyordur ve eminim ki Almanlar da bunun farkındadır. Dolayısıyla Almanya, İsrail ile silah ticaretine devam ederek ve İsrail'e silah göndererek bu suçların ortağı haline gelmiştir.""UNRWA'ya fonların kesilmesi, Gazze Şeridi'ne yönelik yardımların kısıtlanmasına dahil olmaktır"
Gordon, bu sebeple Almanya'dan satılan silahların Gazze'de kullanıldığının kanıtlanmasının zor olmayacağını ifade etti.
Gordon, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD), Almanya'nın İsrail'e silah sevkiyatını durdurması yönünde karar verebileceğini belirterek, benzer durumlarda alınmış emsal kararların olduğuna dikkat çekti.