Allah'ı anmanın en güzel yolu olan tesbihat, yapılması kolay ve fazileti yüksek en kuvvetli zikirlerden biridir.

Farz namazlardan sonra çekilen zikirlere ilaveten daha az bilinen ama fazilet değeri yüksek olan günlük zikirleri düzenli olarak çekmek, Efendimiz'in (SAV) öğütlediği bir ibadettir.

Kainatın Efendisi Peygamber Efendimiz (SAV), her konuda aşırılığa kaçmanın dinimizce uygun olmadığını ve ölçülü davranmamız gerektiğini vurgulamıştır. Az ama devamlı ibadet etmek, Allah katında daha makbul ve kişi için daha hayırlıdır. Efendimiz, "Allah katında amellerin en makbul olanı hangisidir?" sorusuna "Az bile olsa devamlı olanıdır." buyurarak bu prensibi açıklamıştır. Hz. Aişe'ye (r.a) sorulan "Resûlüllah'ın özel yaptığı bir şey var mıydı?" sorusuna verilen cevap da, "Hayır, onun ameli devamlıydı. Resûlullah’ın yaptığı şeylere hanginiz güç yetirebilir ki." olmuştur.

Bu prensiplere uygun olarak her gün az ama öz olacak şekilde en kuvvetli ve en sevap olan zikirleri düzenlemek, Allah'ın rızasını kazanmak adına önemlidir. Dünyevi işlerden kendini bir an olsun soyutlamak isteyenler, kendi kapasitelerine uygun günlük ibadet/zikir çizelgeleri hazırlayabilirler.

24 Kasım Pazar Kütahya hava durumu 24 Kasım Pazar Kütahya hava durumu
Zikir Çeşitleri: Zikir, dil, beden ve kalp olmak üzere üç çeşide ayrılabilir:
  • Dil ile Zikir: Allah'a güzel isimleriyle hitap etmek,
  • Beden ile Zikir: Allah'ın yarattığı organlarla emirlerine uymak,
  • Kalp ile Zikir: Allah'ı gönülden anmak.
Peygamber Efendimiz (SAV)'in Tavsiye Ettiği Faziletli Zikirler:
  1. "Subhanallah (Allah'ı uluhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih ederim)" der, 100 defa söylendiğinde 1000 iyilik yazılır veya 1000 günah bağışlanır. (Müslim)
  2. "La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehul mulku ve lehul hamdu ve hüve ala kulli şey in kadir" ifadesini 100 defa söylemek, köle azad etmiş kadar sevap kazandırır. (Müslim)
  3. "La ilahe illallah" sözünden daha faziletli bir söz olmadığını ifade eden Peygamber Efendimiz (SAV), bu zikri önermiştir. (Muvatta)
  4. "Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi" ifadesini söylemek, aynı gün içindeki diğer zikirleri aşar. (Müslim)
  5. "La havle velâ kuvvete illâ billâh", "Bismillahi Subhanallahi ve Bihamdihi", "Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l–azîm" ifadelerini kullanmak.
  6. Namazdan Sonra Okunacak Dualar:
    • "Allahümme ecirna minennar" (Sabah ve akşam namazlarından sonra 7 kez),
    • "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed."

Namaz sonrasında yapılan bu dualar ve zikirler, huşu içerisinde kılınan bir namazın ardından önemlidir. Efendimiz, "Gecenin son kısmının ortalarıyla, farz namazlarının peşinden yapılan dualar"ın çabuk kabul edildiğini belirtmiştir. (Ebu Ümame, Müslim)

Her gün düzenli olarak bu zikirleri çekmek, kişiyi Allah'a yaklaştırır ve içsel bir huzur sağlar. Ayrıca, bu zikirlerle günahların affedilmesi ve sevap kazanılması mümkündür. Allah'ın isimlerini anmak, O'na olan bağlılığı artırır ve hayatın her anında Allah'ın rızasını hatırlamaya vesile olur. Peygamber Efendimiz'in (SAV) izinde olmak, hayırlı bir yaşam sürmek ve ahiret için hazırlık yapmak adına düzenli zikir ve duaların hayatımızın bir parçası olması önemlidir.

Muhabir: Gülsen Ünlütabak