1898 yılında dönemin Osmanlı Valisi Fuat Paşa için yapılan ve paşanın helvayı beğenmesi üzerine 'Paşa helvası' olarak adlandırılan ramazan ile özdeşmiş helva, Kütahya'da vatandaşlar tarafından beğeniyle tüketiliyor.

GEÇMİŞİ OSMANLI DÖNEMİNE DAYANAN KÜTAHYA'NIN PAŞA HELVASINA OLAN İLGİ RAMAZAN AYI İLE BİRLİKTE ARTTI. YURTDIŞINDAN DA BÜYÜK SİPARİŞLERİN OLDUĞU PAŞA HELVASI İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ OLDU. (HÜSEYİN CAN AKSU/KÜTAHYA-İHA) 1898 yılında dönemin Osmanlı Valisi Fuat Paşa için yapılan ve paşanın helvayı beğenmesi üzerine 'Paşa helvası' olarak adlandırılan ramazan ile özdeşmiş helva, Kütahya'da vatandaşlar tarafından beğeniyle tüketiliyor.

Kütahya’da 1898 yılında dönemin Osmanlı Valisi Fuat Paşa için yapılan ve paşanın helvayı beğenmesi üzerine 'Paşa helvası' olarak adlandırılan helva, büyük beğeniyle tüketiliyor.

YURT İÇİN YURT DIŞINA İHRACAT Helvanın Ramazan ayı ile özdeşleşmiş olduğunu ve Kütahya’nın lezzetleri arasında ilk sırada yer aldığını söyleyen beşinci kuşak helva üreticisi Rıza Helvacıoğlu: “Paşa helvası Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir helva olup, dönemin paşalarının bu helvayı beğenmesi üzerine 'Paşa helvası' olarak adlandırılmıştır. Sadece şeker, tahin ve susamdan imal edilmektir ve içerinde her hangi bir katkı maddesi bulunmamakla birlikte havanın sıcaklığına ve soğukluğa göre sert veya yumuşak yapılmaktadır. Şuan Ramazan ayı içerisindeyiz ve vatandaşların bu dönemde 'Paşa helvası'na olan talep artmaktadır. Bunun sebebi de insanların oruç sonrası iftarda ve sahurda severek tüketmeleridir. Biz bu Kütahya’ya özgü lezzet olan 'Paşa helvası'nı yurt içi ve yurt dışında birçok yere gönderiyoruz. Özellikle Almanya, Balkanlar, Suriye, Irak ve İran’daki müşterilerimiz de severek tüketiyorlar” dedi.

Muhabir: