Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Oluz Höyük Kazılarında 18 Yılda 2 Bin Eser Bulundu

Amasya’nın Göynücek İlçesinde Tarih İçin Önemli Keşifler

Amasya'nın Göynücek İlçesinde Tarih

Amasya’nın Göynücek ilçesinde bulunan Oluz Höyük’teki kazılarda, 18 yılda 6 farklı uygarlığa ait 2 binden fazla eser ortaya çıkarıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şevket Dönmez’in sorumluğunda yürütülen kazılar, bölgenin tarihini aydınlatan önemli bulgular sunuyor.

Kazı Çalışmaları ve Eserler

Bu yıl 9 Ağustos’ta başlayan ve Ekim ayı sonuna kadar sürecek kazılarda, 5 üniversiteden 15 akademisyen ve 15 teknik personel görev alıyor. Kazılar sırasında pek çok çanak, çömlek, takı ve heykel gibi eserler bulunmuş durumda.

Prof. Dr. Dönmez, kazı çalışmalarının 2007 yılında başladığını ve şu an olgun kazı seviyesine ulaşıldığını belirtti. 18 yıl boyunca yapılan çalışmalar sayesinde Amasya’nın tarihini somutlaştırmakta olduklarını ifade etti.

Tarihsel Süreç ve Uygarlıklar

Oluz Höyük’te ortaya çıkan eserler, milattan önce 4 bin 500 yılına kadar uzanan Kalkolitik Dönem’den itibaren erken Türk tarihine kadar geniş bir zaman dilimini kapsıyor. Prof. Dr. Dönmez, “Yerleşim, Helenistik Dönem’de bitiyor. Milattan önce 47’deki Zela Savaşı ile Roma komutanı Jül Sezar’ın burada Mithridates’in askeri varlığını sona erdirmesiyle Oluz Höyük terk ediliyor,” dedi.

Dönmez, bin yıl sonra göçebe Türklerin bölgede mezarlık oluşturduğunu belirterek, “Oluz Höyük’ü Kalkolitik’tan başlayarak Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med ve Helenistik dönemler ile Anadolu’ya ilk gelen Türk topluluklarını rahatlıkla izleyebiliyoruz. Ancak çok büyük bir yerleşme olduğu için hepsini kazamadık,” dedi.

Gelecek Projeler ve Bulgular

Kazıların uzun yıllar daha devam etmesi bekleniyor. Prof. Dr. Dönmez, “Projemiz uzun vadeli, 50 yıllık bir süreç olabilir. 18 yıllık süreçte 2 binin üzerinde eser Amasya Müzesi’ne teslim edildi. Bu eserlerin bir kısmı teşhirde, ayrıca bu eserlerle ilgili yayın çalışmalarını da yaptık,” dedi.