Obezite riski artıyormu? Bilim insanları, yetişkinlerde obezite riskini artıran iki yeni genetik varyantın belirlendiğini duyurdu. Nature Genetics dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, BSN ve APBA1 adlı iki genin varyantlarının obeziteye yol açtığı ortaya çıktı.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Obezite riski artıyormu?

Yeni Genetik Varyantlar ve Obezite Riski

Cambridge Üniversitesi Tıbbi Araştırma Konseyi'nden bilim insanları, Birleşik Krallık Biyobanka veri tabanında 500 binden fazla yetişkinin verilerini inceledi. Bu çalışma sonucunda, BSN ve APBA1 genlerindeki varyantların obezite riskini artırdığı belirlendi. Özellikle BSN genindeki varyantların yüksek diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı riskiyle ilişkilendirildiği ortaya çıktı.

Obezite riski artıyormu

Profesör Giles Yeo'nun Açıklamaları

Araştırma yazarlarından Profesör Giles Yeo, bu gen varyantlarını taşıyan bireylerin yaşlandıkça beyinlerindeki nöronların bozulmaya başladığını ve bu durumun beyinde gıda alımını kontrol eden temel devreleri etkilediğini belirtti. Bu nedenle, bu kişilerin obezite riski altında olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu gen varyantlarının ilaç şirketlerinin obeziteyi önlemeye yönelik tedaviler geliştirmesine olanak sağlayabileceğini de ekledi.

Dede, 4 yaşındaki torununa böbreğini verdi Dede, 4 yaşındaki torununa böbreğini verdi

Obezite ne demek?

Obezite, vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan bir tıbbi durumu ifade eder. Bir kişi obez olarak kabul edilirken, vücut kitle indeksi (VKİ) normalden fazla olur. VKİ, kişinin kilosunun boyuna göre orantısını ölçen bir endekstir. Ancak Obezite, birçok faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıkabilir, bunlar arasında genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyi ve çevresel faktörler bulunur.

Muhabir: Onur Yetgin