NASA'nın Lucy uzay aracı, bebeği gibi genç bir asteroit olan Selam'ı keşfetti. Selam adı verilen bu gök cismi, tahminlere göre 2 ila 3 milyon yaşında.
Lucy, Güneş Sistemi'ndeki asteroitleri inceleme görevi kapsamında Dünya'ya yakın Dinkinesh adlı asteroitin yörüngesinde dönerken Selam'ı fark etti. Bilim insanları, hızla dönen Dinkinesh'in yüzeyinden fırlattığı materyallerden oluşan Selam'ın bir parçası olduğunu düşünüyor.
İki cisim arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar, Selam'ın yaşını hesaplamak için bir model geliştirdi. Geleneksel olarak, asteroitlerin yaşı yüzeylerindeki çarpma kraterlerinin sayısına dayanarak belirlenir. Ancak bu kez, bilim insanları Dinkinesh ve Selam'ın hareketlerini inceleyerek yaşlarını belirledi.
Araştırma ekibi, sistemin enerjisini değiştiren Güneş'in çekim kuvveti ve radyasyonu arasındaki etkileşim dengesinin sağlandığını varsayarak Selam'ın oluşum süresini hesapladı. Yapılan bilgisayar simülasyonları sonucunda Selam'ın yaklaşık 3 milyon yaşında olduğu tespit edildi.
SELAM OLDUKÇA GENÇ VE YENİ DOĞMUŞ BİR ÇOCUK GİBİ
Cornell Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği'nde doktora öğrencisi olan Colby Merrill, çalışma hakkında "Asteroitlerin yaşını bulmak, onları anlama açısından önemlidir. Selam, Güneş Sistemi'nin yaşına göre oldukça genç, yani yeni doğmuş bir çocuk gibi" diyor.Selam'ın sadece yaşını değil, aynı zamanda yapısını da benzersiz kılan bir cisim olduğunu belirten Merrill, Selam'ın iki loblu bir yapıya sahip olduğunu ve daha önce hiç görülmemiş bir temaslı-ikili sistem olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, Selam'ın yaşını belirleme yöntemlerini diğer asteroit sistemlerinde de kullanarak önemli zaman tasarrufu sağlayabileceklerini düşünüyorlar. Dünya'ya yakın asteroitlerin yaklaşık yüzde 15'inin yoldaşı olduğu tahmin ediliyor.
Lucy'nin sonraki durağı ise Jüpiter'in yörüngesindeki 52246 Donaldjohanson adlı asteroit olacak. 16 Ekim 2021'de uzaya fırlatılan Lucy, Truvalı asteroitler olarak bilinen bu cisimleri incelemek üzere yola çıkan ilk araç.