Kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch, Türkiye ekonomisi hakkında son dakika açıklamalarında bulundu.
İki önemli kuruluş, Türkiye'nin ekonomik seyrine dair olumlu mesajlar verirken, aynı zamanda belirli zorluklara da vurgu yaptı.
Fitch: Türkiye Yatırım İçin Güven Verici Durumda
Fitch Ratings'in Ülke Notları Direktörü Paul Gamble, normalleşme adımlarının yabancı yatırımcılar için güven verici olduğunu ifade etti. Gamble, Türkiye'de ekonomik politika değişiklikleri sonrasında Merkez Bankası'nın yabancı yatırımcı güvenini kazandığını belirtti. Ancak, bu süreçte zaman faktörünün önemli olduğuna da dikkat çekti. Gamble, politika düzenlemelerinin kalıcılığına dair güvenin sağlanması için önemli zorlukların devam ettiğini vurguladı.
"Türkiye'nin seçim sonrası politika değişikliğinin, kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azalttığına inanıyoruz," diyen Gamble, "Ancak, hala önemli zorluklar mevcut. Politika değişikliklerinin sürdürülebilirliği ve uzun vadeli etkileri, yakından izlenmesi gereken konular arasında yer alıyor," şeklinde konuştu.
Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü geçtiğimiz yıllarda negatiften durağana çekmişti.
Moody's: Kurumsal Kapasitede Toparlanma Zaman Alacak
Moody's ise yayınladığı Kredi Görüşü raporunda, Türkiye'nin kurumsal kapasitesinde toparlanmanın, pozitif bir senaryoda bile zaman alacağını belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, ekonomik gücün ve ılımlı borcun pozitif bir tabloyu yansıttığını ancak kurumsal ve yönetişim gücündeki erozyonun toparlanmasının zaman alabileceğine dikkat çekti.
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 'B3' ve not görünümünü 'durağan' olarak değerlendiriyor. Kredi notuna ilişkin değerlendirmeyi geçtiğimiz günlerde pas geçen kuruluş, Türkiye'yi en düşük seviyede notlayan kuruluşlar arasında yer alıyor.