Kocaeli’de yaşayan oto bakım ustası Ömer Üstünel, uzun yıllar yaşadığı mide rahatsızlığına iyi gelen aronyayı üretmeye başladı. 3 yıl önce 4,5 dönümlük arazisine 560 fidan diken Üstünel, bu yıl 250 kilogram ürün elde etti.

MİDE RAHATSIZLIĞINA ÇARE OLDU, ÜRETİME BAŞLADI

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki Ömer Üstünel, uzun süre yaşadığı mide rahatsızlığını tükettiği aronya sayesinde hafifletince üretime yöneldi. Yaklaşık 30 yıldır oto bakım ve onarım sektöründe faaliyet gösteren Üstünel, aldığı olumlu sonuçların ardından bu faydalı meyveyi başkalarına da ulaştırmak istedi.

Üstünel, 3 yıl önce İzmit’in kırsal Gökçeören Mahallesi Sadıklar mevkisinde bulunan 4,5 dönümlük arazisine 560 aronya fidanı dikti. İlk hasadını geçen yıl alan üretici, bu yıl ise beklediğinden fazla ürün elde etti. Yoğun talep nedeniyle ürünlerini dalındayken satmayı başardı.

Mide Rahatsızlığına Iyi Gelen Aronyanın Üreticisi Oldu2

Altın güne durağan başladı, Kütahya’daki son durum
Altın güne durağan başladı, Kütahya’daki son durum
İçeriği Görüntüle

HEM EK GELİR SAĞLIYOR HEM STRES ATIYOR

İzmit Sanayi Sitesi’nde 10 kişiyi istihdam ettiği işletmesini sürdüren Üstünel, aronya üretimi sayesinde yoğun iş temposundan uzaklaşma imkânı bulduğunu söylüyor. Bahçesinde ailesiyle birlikte vakit geçirmenin kendisi için büyük bir huzur kaynağı olduğunu ifade eden Üstünel, sözlerine şöyle devam etti:

“Hafta içi sanayide yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Hafta sonları ailece bahçemize geliyoruz. Burada sadece aronya değil, domates, biber, kavun ve karpuz da yetiştiriyoruz. Ürünlerimizin bir kısmını ihtiyaç sahipleriyle paylaşıyoruz. Doğayla iç içe olmak bize büyük moral oluyor. Stresimizi burada atıyoruz.”

Mide Rahatsızlığına Iyi Gelen Aronyanın Üreticisi Oldu1

KOCAELİ’NİN İKLİMİ ARONYA İÇİN UYGUN

Soğuk iklim koşullarına dayanıklı aronya bitkisinin Kocaeli’de rahatlıkla yetiştirilebileceğini belirten Üstünel, bu alanda önemli bir örnek olduklarını söyledi. Bölgenin karın ilk düştüğü yerlerden biri olduğunu hatırlatan Üstünel, buna rağmen fidanların gayet sağlıklı şekilde geliştiğini kaydetti.

Üstünel, “Kocaeli’nin iklimi aronya için oldukça elverişli. Biz de üretimimizle bunu kanıtladık” dedi.

Mide Rahatsızlığına Iyi Gelen Aronyanın Üreticisi Oldu3 (1)

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN HEDEFİ VE İHRACAT PLANI

Üretici Ömer Üstünel, gelecek yıllarda aronyayı sadece meyve olarak değil, farklı sektörlerde de değerlendirmek istediğini ifade etti. Aronyanın kozmetik ve eczacılık alanında yüksek potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Üstünel, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu yıl 250 kilogram ürün elde ettik ve hasattan önce tamamını sattık. Beşinci yılda hedefim 1000 kilogramın üzerine çıkmak. Önümüzdeki yıllarda hem iç piyasada hem de ihracatta bu ürünü değerlendirmek istiyorum. Ayrıca katma değerli ürünler üreterek aronya yetiştiriciliğini daha ileri bir seviyeye taşımayı planlıyorum.”

Kaynak: AA