Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’ya özgü tarım ürünleri

Bu tarım ürünlerinin Kütahya’ya özgü olduğunu biliyor muydunuz? İşte Kütahya’ya özgü tarım ürünleri….

Bu tarım ürünlerinin Kütahya'ya

Germiyan Üçbaş Sarımsağı

Kütahya'ya özgü tarım ürünleri

Kütahya’nın Şaphane İlçesi’ne bağlı Üçbaş Beldesi sakinleri, 3 asrı aşkın süredir sarımsak yetiştirerek geçimlerini sağlıyor.

Germiyan (Üçbaş) Sarımsağı olarak bilinen bu özel sarımsak çeşidi, Osmanlı döneminde de sarayın sarımsak ihtiyacınının Üçbaş’tan karşılandığı söylenmektedir.

302 yıldır Belde halkının da geçim kaynağından biri olan Germiyan (Üçbaş) Sarımsağı, Japonya ve Almanya’ya ihraç ediliyor.

Diğer sarımsak çeşitlerinin aksine 4 ay sonra solmamasıyla bilinen Üçbaş Sarımsağı, 2008 yılında Üçbaş Belediyesi ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile tescil edilmiştir.

Üretim ve Özellikler

Germiyan (Üçbaş) sarımsağının yaprakları yeşil, konkav ve yoğun mumlu yapraklarla dik ve yarı dik şekilde gelişmektedir. Sofralık ve sanayilik (gıda) olarak kullanılabilen bu sarımsak, iyi depolanabilirliği ile dikkat çekmektedir.

Dekara verimi 900 kg olan Germiyan (Üçbaş) sarımsağının meyve iriliği yaklaşık 20-30 gr, diş iriliği ise yaklaşık 1,7-2,1 gr olup, kuru madde oranı ortalama %39’dur.. Olgunlaşma süresi 130 gün olup yazlık ve kışlık olarak üretimi yapılmaktadır.

Beyaz renkli, geniş elips şekilli, orta kalınlıkta kabuklu, sıkı başlı ve orta irilikte dişlere sahip olan Germiyan (Üçbaş) sarımsağı, Orta Anadolu ve Geçit Bölgeleri için tavsiye edilmektedir.

MUHABİR: NURCAN GÜNAY

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN