Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“KÜTAHYALI BİRİKİMİNİ GAYRİMENKULA YATIRIYOR”

İpotekli konut satışlarındaki artışın,

İpotekli konut satışlarındaki artışın, devlet bankalarının 0,99 faiz oranı uygulamasına rağmen 2022 yılında düşük kaldığına dikkat çeken TÜGEM Kütahya İl Başkanı Kenan Uzman: “Kütahya halkı döviz, altın vb. yatırım araçlarındaki dalgalanmalar nedeniyle birikimlerini nakit olarak gayrimenkule kaydırıyor. Bu nedenle ipotekli satış oranının toplam satış içindeki payı düşük kaldı” dedi.

TÜGEM Kütahya İl Başkanı Rıza Kenan Uzman, 2021 ve 2022 yıllarının ilk altı ayındaki konut satışlarını karşılaştırdı. Kütahya’da satılık ev fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 145,36 oranında arttığını kaydeden Kenan Uzman, aynı özelliklerdeki ortalama konut satış fiyatlarının 734 bin 779 TL olduğunu söyledi. Yıllık ortalamalara göre 2022 Mayıs ayı sonu itibarıyla, en hızlı geri dönüşe sahip ilçenin Emet, en geç geri dönüşe sahip ilçenin ise Simav olduğunu dile getirdi.

VATANDAŞ İKİNCİ ELİ TERCİH EDİYOR

2022 yılının ilk altı ayında bin 275 sıfır, 2 bin 903 ikinci el konut satışı gerçekleştiğini aktaran Başkan Kenan Uzman, geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 852 sıfır, bin 810 ikinci el konut satıldığını açıkladı. 2021 yılında toplam 2 bin 662 konut satışı gerçekleşirken, 2022 yılında 4 bin 177 konut satıldı. 2022 yılında 2021 yılına göre sıfır konut satışları yüzde 49,64 oranında, ikinci el konut satışları ise yüzde 60,33 oranında arttı. Buna göre ilk altı aylık dönemdeki konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde56,91 oranında artış gösterdi.

“BANKALAR KONUT KREDİSİ VERMEKTE İSTEKSİZ”

Kenan Uzman, ipotekli satış konutlarına ilişkin de bilgi verdi. Buna göre, 2021 yılının altı aylık döneminde 403 olan ipotekli konut satışı, 2022 yılında 881’e yükseldi. 2022 yılında 2021 yılına göre ipotekli konut satışları yüzde 118,61 oranında arttı. Başkan Uzman, ipotekli konut satışlarındaki artışın, devlet bankalarının 0,99 faiz oranına uygulamasına rağmen 2022 yılında düşük kaldığına dikkat çekti. Bu durumun nedenlerini sıralayan Uzman: “Devlet bankalarının konut kredisi vermede isteksiz davranıyor ve kredi süreçleri uzun. Kredilerde taksitler yüksek, vatandaş ödeme zorluğu yaşıyor. Kütahya halkı döviz, altın vb. yatırım araçlarındaki dalgalanmalar nedeniyle, güvenilir liman olan gayrimenkulü yatırım aracı olarak görüyor ve birikimlerini nakit olarak gayrimenkule kaydırıyor. Bu nedenlerden dolayı ipotekli satış oranı geçen yıla göre az miktarda artsa da, toplam satış içindeki payı düşük kaldı” ifadelerini kullandı.

“HAZİNE ARAZİLERİ BEDELSİZ İMARA AÇILMALI”

Birinci el konut satışlarının toplam satış içindeki payının geçen yıla göre oranla düştüğünü aktaran Kenan Uzman, bu durumun yeni inşaat sayısının daha da azaldığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Konuta talebin artmaya devam ettiğini belirterek: “Ankara Üniversitesinin araştırmasına göre Türkiye’de her yıl 750 bin konut yapılması gerekiyor. Son dört yıldır yeni konut arzı neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Bu durumun önüne geçebilmek için düşük kredi uygulaması yerine, devletimizin hazine arazilerini bedelsiz olarak konut alanı olarak açması ve arsa maliyetsiz şekilde müteahhitlere vererek düşük maliyetli konut üretimine yönelmelidir. Aksi takdirde konut fiyat artışının önüne geçmek ve konut açığını kapatmak mümkün olmayacaktır. Düşük kredi uygulaması mevcut fiyatların atmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.