Kütahya'daki pavyonlar, ruhsatlarının aktif hale getirilmesiyle yeniden faaliyet göstermeye başladı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Sabri Karakoç tarafından hazırlanan "Pavyon Raporu", ışıltılı görünen bu mekanlarda arka planda yaşananları tüm yönleriyle gözler önüne seriyor.

Rapora göre, pavyonlar tamamen kadınların sömürülerek büyük rantlar elde edildiğini gösteriyor.

Raporun ikinci bölümünde ise pavyonlarda narkotik madde kullanımı, tarlasını ve hayvanını satıp parasını pavyonda harcayan köylüler, kadınlar tehdit-şantaj amaçlı kullanılması, pavyonların kapanmasıyla Kütahya'daki suç oranlarının azalması konuları yer alıyor.

PAVYONLARDA NARKOTİK MADDE KULLANILMASI

Narkotik madde bağımlısı olan konsomatris ile birlikte olan veya dost hayatı yaşayan müşteriler, kadınlara zamanla uyuşturucu madde temin etmek zorunda kalmakta olup, bir süre sonra kendileri de narkotik madde bağımlısı haline gelmektedir.

Konsomatris olarak çalışan kadınlar haftanın her günü çalışmakta olup, kadın anatomisi bakımından her gece çalışması mümkün değildir. Her gün alınan alkol, geç uyumak, geç uyanmak, içeride bulunan yoğun sigara dumanı, stresi bastırmak için daha çok sigara içmek, yüksek sesli müzik gibi etkenler ve arkadaş çevresi etkisi ile popüler olarak bilinen uyuşturuculardan Lyrica ve Metamfetamin olarak bilinen narkotik maddeyi kullanmaya başlarlar.

Metamfetamin isimli maddeyi kahve neskafe gibi kafeinli içeceklerle birlikte kullanmaktadırlar.

Kütahya’da Atatürk’ü Anma Programı düzenlendi Kütahya’da Atatürk’ü Anma Programı düzenlendi

Kullanmaya başladıkları uyuşturucu maddeler sayesinde normal şartlarda bir araya gelmeyecekleri kendi tabirleriyle yaşlı, ağzı kokan vb. insanların masasında konsomatrislik yapabildiklerini ve bu sayede rahat iletişim kurdukları ifade etmektedirler.

İşletmelerin kolay denetlenebilir bölgelerde bulunmaması etraflarında yeterli aydınlatma sisteminin bulunmaması gayri meşru yapılanmanın uyuşturucu ticareti- silah ticareti gibi konuları kolaylıkla gerçekleştirmesine sebep olmaktadır.

KADINLAR TEHDİT-ŞANTAJ AMAÇLI KULLANILIYOR

Pavyon sahipleri güvendikleri konsomatris kadınları, pavyonlara eğlenme amacıyla gelen yönetici ve idareci pozisyonunda görev yapan şahıslarla, denetime gelen kolluk görevlileri ve kendilerine maddi manevi menfaat temin etmesi muhtemel şahıslar ile tanıştırdıkları, bu kadınları dost edindirdikleri, bu insanlarla kadınların birlikte çekilmiş olduğu gayri ahlaki fotoğraf ve video gibi görsel materyallerle tehdit ve şantaj yapılma cihetine gittikleri ve gerekli kurumlarda şahsi işlerinin olması halinde bu yöneticilerin kullanıldığı bilinmektedir.

Pavyon sahiplerinin müşteri olarak gelen işadamı-esnaf- memur şahısları hesap ödeme konusunda paralarının olmaması durumunda tefeci olarak bilinen şahıslarla tanıştırdıkları ve senet karşılığı faizle para verdirdikleri, ödeyememe durumlarında ise icra yoluyla taşınır ve taşınmaz malları satışa çıkarttıkları görülmektedir.

GARSONLARIN GÖREVİ

Garsonlar ve mekan kapılarında sözde güvenlik olarak nitelendirilen erkek şahısların birçoğunun çok sayıda suçtan arşiv kaydı bulunmaktadır. Günlük 500 lira civarı yevmiye usulü çalıştıkları ancak alınan bahşişler vs. ile günlük yevmiyeleri 1000 -1500 lira civarına tekabül etmektedir.

Garsonların görevleri ise pavyonda çalışan kadınları masalara götürerek müşteriler ile tanıştırmak, ayrıca kolluk tarafından yapılan şok uygulamalarda suç unsurlarının yok edilmesi (Silah, uyuşturucu vb.) konularında gerekli tedbirleri almaktır.

KADINLARIN SOSYAL GÜVENCESİ VAR MI?

Pavyon ruhsatlı işletmelerde, konsomatrisler ve diğer çalışanların sosyal güvenlik primleri tam olarak yatırılmamakta 30 gün tam olarak çalışan kadınların sigorta primi sadece 6 gün olarak yatırılmaktadır.

Yine pavyonlarda konsomatris kadınların arasında sigorta girişi yapılmayan Kırgızistan, Azerbaycan İran vb. yabancı uyruklu kadınlar çalıştırıldığı anlaşılmış, denetim ve kontrollerde işletme içinde bulunan bölmelere saklandıkları tespit edilmiştir.

PAVYON MÜDAVİMLERİ 3'E AYRILIYOR

Pavyona sürekli gidip para harcayan kişiler üçe ayrılmakta

1 - Köylü veya işçi kökenliler, 2 - Esnaf, galerici ve müteahhitlerden kumarhane işletenler, tefeciler, emlakçılar ve illegal iş yapanlar, 3- Tarla sahipleri, hayvancılık işiyle uğraşanlar

KÖYLÜLER PAVYONDA HARCAMAK İÇİN TARLASINI VE HAYVANINI SATIYOR

Pavyon ruhsatlı işyerlerinde yapılan denetim ve kontrollerde tarla sahipleri ve hayvancılık işi ile uğraşan müşterilerin, köylerinde geçimlerini sağladıkları arazi ve hayvanlarını satarak pavyonda harcadıkları, zaman zaman sürülerinde ki hayvanları hesap karşılığı pavyon sahiplerine verdiği ve işletme sahiplerinin bu şekilde hayvan sürüsü sahibi olduğu görülmüştür.

Bu müdavimler, pavyonların sermayesinin büyük çoğunluğunu oluşturan meblağların kaynağı durumundadırlar.

Kütahya da pavyonlar yeniden mi açılıyor

KADIN BULMADA MENAJERLİK SİSTEMİ

Pavyon ruhsatlı işletmeler ve konsomatris çalıştıran diğer işletme sahipleri, çalıştıracak kadın bulamadığı veya fazla konsomatrise ihtiyaç duydukları takdirde adı menajer olarak bilinen ve işletmelere kadın temini sağlayan şahıslar ile irtibata geçmektedir.

İşletmelere bu kadınlar menajerler aracılığıyla getirilmektedir. Bu kadınlar ortalama 3000-5000 lira arası ücretle işletmede sabaha kadar çalıştırılmakta ve ödemeler iş bitiminde menajerlere yapılmaktadır.

Kadınlar işletmeden kendilerini getiren menajer aracılığıyla ayrılmaktadır.

PAVYONLAR KAPANINCA KÜTAHYA'DA SUÇ ORANLARINDA AZALMA YAŞANDI

İl Emniyet Müdürlüğümüz sorumluluk bölgesinde faaliyet gösteren pavyon ruhsatlı işletmelerin kapatılması sonrasında yaralamalı trafik kazaları yüzde 43, alkollü araç kullanma yüzde 24, ihbar ve vaka sayılarında yüzde 11 oranında azalma gerçekleşmiştir.

Pavyonların kapatılması sonrasında iş yoğunluğunda (Tehdit-Hakaret- Mala zarar Verme- Kasten Yaralama-Görevli Memura Mukavemet- 6136 SKM. - TCK. 179) ortalama yüzde 30 oranında azalma gerçekleşmiş, bölgede meydana gelen olayların bitmesi nedeni ile Sahada görev alan en az 40 Personel tasarruf sağlanmıştır

PAVYON RAPORUNUN BİRİNCİ BÖLÜMÜ İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ
Muhabir: Nurcan Günay