Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da kadınlar hayalleri için azimle çalışıyor 

Kütahya’nın kadın çiftçileri, yetiştirdikleri

Kütahya’nın kadın çiftçileri, yetiştirdikleri meyve ve sebzelerle hem aile bütçesini ayakta tutuyor hem de diğer kadınlara örnek oluyor. 

Kadınlar hayatın her alanında olduğu gibi çiftçilikte ‘Biz de varız’ demeye devam ediyor. 

Demirciören köyünün kadın çiftçileri ahududu, böğürtlen, frambuaz, muşmula gibi farklı meyvelerin yanı sıra birçok sebzeyi de bahçe ve tarlalarında yetiştiriyor. 

“HOBİ OLARAK BAŞLADIM, GÜZEL BİR İŞİM OLDU”

Eskişehir’den gelerek 6 yıl önce köye yerleşen Rukiye Dumlupınar, böğürtlen yetiştiriciliğine hobi olarak başladığını söyledi. 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün İyi Tarım Projesi kapsamında yediveren ahududu fidanları aldığını anlatan Dumlupınar, bu sayede güzel kazanç sağladığını kaydetti. 

Kütahya’da kadınlar hayalleri için azimle çalışıyor 

“Her şeyden önce kendimize özgüvenimiz geldi.” diyen Dumlupınar, “Eşinin eline bakmak zorunda kalmıyorsun. Her şeyi istediğin gibi sormadan alabiliyorsun. Biz ev hanımı olduğumuz ve çalışmadığımız için herşeyi eşimizden bekliyoruz. Ben farklı sebzelerden de yetiştiriyorum. Pazara da çıkıyorum.” dedi.  

“BADEM VE CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HAYALLERİM VAR”

Köyde badem ve ceviz yetiştiriciliği ile uğraşan Gülay Yıldız, işini aile işletmesi olarak tanımlıyor.

2011 yılında toprak analizi yaptırarak ceviz ve badem yetiştirmeye karar verdiğini anlatan Yıldız, Balıkesir’den 2 bin 500 civarında ceviz, 3 bin 500 civarında da badem fidanları getirdiklerini söyledi. 

Kütahya’da kadınlar hayalleri için azimle çalışıyor 

İlk sekiz yıl verim alamadıklarını ancak şu an ürün almaya başladıklarını aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

“Şu an annem, babam, kardeşim işlemeye devam ediyoruz. Yetişemediğimiz yerde komşularımız, akrabalarımız geliyor yardıma. Daha da yetişemezsek işçi tutuyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri köylü pazarımızda satıyoruz. Ayrıca Kütahya’da kurulan pazarlarda ve kuruyemişçilere satıyoruz.” 

Hayallerinden bahseden Yıldız, “Daha büyük pazarlara girmek istiyoruz. Ayrıca ürünlerimizin içini çıkarıp kuru yemişçiler değil de kendimiz kazanmak hayallerimiz var. Bunun için makineler varmış, makinelerini alıyoruz.” diye konuştu. 

“MADDİ VE MANEVİ ÇOK KATKISI OLDU”

Sebze ve meyve ağırlıklı üretim yaptığını bildiren Pembe Çınar, bunların yanı sıra hayvancılık da yaptığını dile getirdi. 

A’dan Z’ye sebze yetiştirdiğini anlatan Çınar, bahçesinde yetiştirdiği lahana ile köyde isim yaptığını söyledi. 

Kızılcıkta yetiştirdiğini kaydeden Çınar, şunları söyledi:

“Kızılcığımız atadan kalma. Kızılcıklardan tarhanamızı yapıyoruz, marmelat yapıyoruz, satışını yapıyoruz. Güzel bir getirisi var. Dolaplarımıza atıp, ateş düşürücü olarak da kullanıyoruz. Bahçemizi seraya döndürmeyi düşünüyoruz.” 

Hayatında maddi ve manevi anlamda çok değişikliğini olduğunu anlatan Çınar, “Öz güvenin artıyor. Çocuklar, torunlar para isteyince babadan ya da dedenden git al demiyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Devlet yetkililerinden bir soğuk hava deposu talebimiz var. Ürünlerimiz çok olduğu zaman satış biraz düşüyor. Yani soğuk hava deposu köyümüze bir ihtiyaç.” ifadelerini kullandı. 

Kütahya’da kadınlar hayalleri için azimle çalışıyor 

Diğer fotoğraflar için tıklayınız…

1 2 3 5