Özburan, yaptığı açıklamada, 11 Nisan'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin yine geçmişte 7'nin üzerinde deprem üreten Simav Fay Zonu, Emet-Gediz Fay Zonu ve Naşa Fay Zonu arasında kalan bir bölgede gerçekleştiğini hatırlattı.
"SON BİR YILDA 5500 DEPREM OLDU"
Bölgedeki depremlerin geçen yılın nisan ayında başladığını hatırlatan Özburan, şöyle konuştu:
"Simav çevresinde geçen yılın 19 Nisan tarihinden bu yana yaklaşık 5500 dolayında deprem gerçekleşti. Bu yılın 11 Nisan tarihinden bu yana da 260 dolayında deprem meydana geldi. Dolayısıyla olağanın dışında bir deprem etkinliğinden söz ediyoruz. Bu nedenle de bir deprem fırtınası olabileceğini söylüyoruz. Şu anda Simav bölgesinde olan depremlerde bir yıl tamamlandı. Ancak henüz mağma sokumlu sistemin sönümlenmediğini ve aktif olarak devam ettiğini söyleyebiliriz."
Özburan, bölgedeki depremlerin sığ ve yüzeye yakın depremler olduğunu, bu nedenle de daha geniş bir bölgede şiddetli şekilde hissedildiğini vurguladı.
"BÖLGEDEKİ HAREKETLİLİK HENÜZ SÖNÜMLENMİŞ DEĞİL"
Son meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki sarsıntının bölgede deprem fırtınası olarak devam edeceğine işaret ettiğini anlatan Özburan, şöyle devam etti:
"Ancak bölgede bu kökenden kaynaklanan daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Yani 5 - 5,5 dolayında maksimuma ulaşan depremler söz konusu oldu ve bu dolayda gelişecek depremler olabilir ki 4,8 de bunun göstergesi oldu. Yani bölge henüz sönümlenmiş değil. Bu minvalde devam ediyor görünüyor. Yakın gelecekte, yani bu periyoda biraz dikkat etmek lazım."
Bölgedeki deprem aktivitelerinin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Özburan, araştırma ve saha çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini belirtti.

"SİMAV BÖLGESİ EGE'NİN EN İNCE YER KABUĞUNUN OLDUĞU YERLER"
Simav ve Sındırgı'nın Ege Bölgesi'nin yer kabuğu kalınlığının en düşük bölgeleri arasında olduğunu aktaran Özburan, "Neden Ege Bölgesi'nde bu magmatik etkinliğin olabileceğinden söz ediyoruz? Çünkü Ege Bölgesi'nde kabuk kalınlığı daha ince. Yani bir Doğu Anadolu'ya göre, İç Anadolu'ya göre Ege Bölgesi'nin kabuğu daha ince. Bu nedenle yerin derinliklerinden magma bu bölgeyi zaten zorlar durumda. Ege Bölgesi'nde yer alması nedeniyle Simav da kabuğu en ince yerlerden birisi." ifadelerini kullandı.




