Gaziantep, Kurtuluş Savaşı yıllarında açlık ve yokluk içinde düşmana karşı verilen mücadeleyle tarihe geçti. Gaziantepliler, 2 yıl boyunca vatan aşkıyla direniş göstererek, 25 Aralık 1921’de kenti düşman işgalinden kurtardı. Bugün bu zaferin 103. yılı büyük bir gurur ve coşkuyla kutlanıyor.

ANTEP SAVUNMASI KAHRAMANLIK DOLU HİKAYESİ

Kurtuluş Savaşı’nın kritik cephelerinden biri olan Antep, 15 Ocak 1919’da İngilizler tarafından işgal edildi ve Eylül 1919’da Fransızlara devredildi. 29 Ekim 1919’da Fransız birliklerinin kente girmesi, halkın büyük tepkisiyle karşılandı. Antep halkı, Cemiyet-i İslamiye’nin öncülüğünde işgale karşı mitingler düzenleyerek özgürlük ateşini yaktı.

Fransız askerlerinin Türk bayrağını zorla indirme girişimi, halkın sabrını taşırdı ve topyekun direnişi başlattı. Bu süreçte, Şahin Bey gibi kahramanlar öncülüğünde halk, açlık ve yokluğa rağmen Fransız kuvvetlerine karşı mücadele verdi.

ÇOÇUKLARIN CESARETİNİ UNUTMADIK

Küçük yaşta kahramanlıklarıyla tarihe geçen çocuklar, cepheye mermi taşıyarak ve düşman telgraf hatlarını keserek mücadeleye katkı sundu. Bunlardan biri olan 10 yaşındaki Mehmet Kamil, Fransız askerleri tarafından şehit edilerek Antep’in sembollerinden biri oldu.

6 BİN 317 ŞEHİT VE GAZİ ÜNVANI

Yaklaşık 2 yıl süren direnişte 6 bin 317 kişi şehit oldu. Antep halkının gösterdiği kahramanlık, TBMM tarafından 8 Şubat 1921’de “Gazi” unvanıyla ödüllendirildi. Ayrıca, 7 Şubat 2008’de çıkarılan kanunla Gaziantep’e İstiklal Madalyası verildi.

Gaziantep’in kurtuluş destanı, Seferpaşa Mahallesi’nde bulunan Panorama 25 Aralık Müzesi’nde yaşatılıyor. Müze, ziyaretçilere dönemi yansıtan yağlı boya eserler, silahlar ve kıyafetlerle kurtuluşun hikayesini sunuyor. Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Arapça gibi 8 farklı dilde rehberlik hizmeti sunan müze, tarihin izlerini yerli ve yabancı ziyaretçilere aktarıyor.

26 Aralık Perşembe Kütahya hava durumu 26 Aralık Perşembe Kütahya hava durumu

ZAFER COŞKUSU 25 ARALIK'TA YAŞATILIYOR

Her yıl 25 Aralık’ta bayram havasında kutlanan kurtuluş günü, Gaziantep halkının milli mücadeleye olan bağlılığını simgeliyor. Atalarının kahramanlık hikayelerini unutmayan Gaziantepliler, geçmişin fedakarlıklarıyla geleceğe umutla bakıyor.

Kaynak: AA