FAO'nun yayımladığı temmuz ayı Gıda Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,6 artarak 131,1 puana yükseldi. Böylece küresel gıda fiyatları, son iki buçuk yılın en yüksek seviyesini gördü.
TAHIL VE BİTKİSEL YAĞLAR ÖNE ÇIKTI
Tahıl fiyatları temmuz ayında aylık bazda yüzde 3,4 yükselirken, özellikle buğday ve mısırdaki artış dikkat çekti.
Karadeniz'deki ihracat sorunları ile sıcak ve kurak hava koşullarının arz endişelerini artırması fiyatların yükselmesinde etkili oldu.
Bitkisel yağ fiyatları da yüzde 3,7 artış göstererek Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Şeker fiyatlarında da aylık bazda yüzde 5,6'lık yükseliş kaydedildi.

ET VE SÜT FİYATLARI GERİLEDİ
Tahıl ve bitkisel yağlardaki yükselişe karşın et ve süt ürünlerinde düşüş görüldü.
Et fiyatları temmuzda yüzde 2,8 gerilerken, süt ürünleri fiyat endeksi de aylık bazda yüzde 0,8 düştü.
FAO verilerine göre küresel gıda fiyatları yükselişini sürdürse de, Mart 2022'de görülen tarihi zirvenin halen yüzde 18,2 altında bulunuyor.






