Antalya Kızılot bölgesinde, nesli tükenme tehdidi altındaki caretta caretta yuva sayısı, geçen yıl 1600 iken, bu yıl şimdiden 1800'e ulaştı.
Kütahya Haber’in en güncel yaşam haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.Caretta Caretta Yuvalama Alanları
Deniz kaplumbağalarının Akdeniz'deki en büyük yuvalama alanları arasında bulunan Antalya'nın Belek ve Kızılot sahillerinde, caretta caretta yavrularının mavi sulara ulaşması için çalışmalar devam ediyor.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı (EKAD) Dr. Ali Fuat Canbolat başkanlığında yürütülen Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi kapsamında, akademisyenler ve gönüllüler gece gündüz nöbet tutarak bu çalışmaları destekliyor.
Proje Çalışmaları ve Yuva Koruma Faaliyetleri
Manavgat ilçesindeki yaklaşık 16 kilometrelik Kızılot Sahili'nde görev yapan akademisyen ve gönüllüler, her gün sahili dolaşarak yuvaları tespit ediyor.
Yuvaların üzerine bilgileri yazılı çubuklar yerleştirip GPRS ile işaretleme yapan ekipler, yuvaların etrafını tahta çubuklar ve uyarıcı levhalarla çevirerek koruma altına alıyor.
Mayıs ayından itibaren özenle korunan yuvalarda, kumun altına gömülü yumurtalardan çıkan ilk yavrular denize ulaşmaya başladı.
Yuva Sayısında Rekor Bekleniyor
EKAD Kızılot Bölgesi Proje Sorumlusu Biyolog Fatih Polat, havaların daha sıcak olması nedeniyle ergin bireylerin nisan ayı sonlarına doğru sahile çıkarak yuva yapmaya başladığını ve bu nedenle yavru çıkışlarının da erken başladığını belirtti.
Polat, "Her sabah 04.00'te kalkıp ekip arkadaşlarımızla sahili gezerek yuvaları tespit ediyoruz. Bu yıl 1800 yuva tespiti yaptık. Bu yuvalardan ilk yavruların da mavi sularla buluşmasına şahitlik etmenin mutluluğunu yaşadık." dedi.
Polat, yuva sayısının bu yıl 2500'e ulaşacağını tahmin ettiklerini ve her gün 40 ila 50 arasında yeni yuva tespit ettiklerini kaydetti.
Caretta Caretta Koruma Önlemleri
Bu dönemde ATV ve arazi tipi araçlarla sahile girilmemesinin caretta caretta yavruları için çok önemli olduğunu vurgulayan Polat, şunları ekledi: "Aksi takdirde ergin bireyler ve yavrular ezilerek ölebiliyor. Ayrıca, sahile piknik yapmaya gelenlerin çöplerini toplamaları gerekiyor. Yerdeki atıklar nedeniyle yavrular denize ulaşamayabiliyor. Geçen yıllarda plastik bardağa sıkışan yavrular vardı. Akdeniz'in en önemli yuvalama alanlarından olan bu sahillerin korunmasına önem veriyoruz. Bölgede turizmciler ve tatilcilerle işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Sahaya çıktığımız zaman tatilcileri bilgilendiriyoruz."