Dikkat safra kesenizde taş oluşmasın Dikkat safra kesenizde taş oluşmasın

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, bunyaviridae ailesinden nairovirüsün neden olduğu kene ısırması ile bulaşan viral bir hastalıktır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının tipik belirtileri ateş, deride kanama, kas ve baş ağrıları, kusma ve ishaldir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırması sonucu nairovirüs adı verilen virüsün vücuda girmesiyle ortaya çıkan ve yüksek ateş belirtisiyle kendisini gösteren ölümcül bir enfeksiyondur.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nde yüksek ateşle birlikte cildin içinde ve vücudun bazı bölgelerinde kanamalar görülür.

Hastalık, 1944 yılında Kırım'da tanımlandığı için "kırım kanamalı ateşi" adını almıştır.

Kene ısırmasının ardından genellikle ani ve hızlı belirtilerle ortaya çıkan hastalık ilk olarak yüksek ateşle ortaya çıkar. Yüksek ateşle birlikte baş ağrısı, vücut ağrısı, kusma ve ciltte meydana gelen kanamalar da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin yaygın belirtileridir.

Ölüm oranı yüksek bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, belirtiler ortaya çıktıktan sonra teşhis edilmeli ve vakit kaybetmeden tedavi sürecine geçilmelidir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Neden Olur?

Kene ısırması, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin en temel nedenidir. Kene ısırması sonucu nairovirüs adı verilen virüs vücuda girer ve enfeksiyon meydana getirir. Bu enfeksiyon sonucunda yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Kene ısırması sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yakalanıldığının en somut göstergesi yüksek ateştir. Yüksek ateşle birlikte ortaya çıkabilecek diğer belirtiler baş ağrısı, baş dönmesi, vücut ağrısı, kusma ve ciltteki kanamalardır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nde görülebilecek belirtiler şu şekildedir:

  • Yüksek ateş
  • Ani bir baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Eklem ağrıları
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Ciltteki kanamalar
  • Gözlerde kızarıklık
  • Işığa karşı duyarlılık (fotofobi)
  • Boğaz ağrısı
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Bunlarla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin bazı vakalarında sarılık da görülebilir. Bunun yanı sıra şiddetli Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında duygudurum değişiklikleri, duyusal algı değişiklikleri ve kafa karışıklığı fark edilmesi de söz konusu olabilir. Virüs tarafından enfekte olduktan 2 ila 4 gün sonra kişi kendini uykulu veya depresif de hissedebilir.

Diğer yandan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, karaciğer büyümesine (hepatomegali) bağlı olarak mide ağrısını sağ üst bölgeye doğru hareket ettirebilir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Bulaşır?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı kene ısırması sonucunda insanlara bulaşır. Kene ısırmasıyla birlikte nairovirüs tarafından enfekte olan kişilerde yüksek ateş görülür. Bununla birlikte hastalıklı hayvanların kesilmesi veya hayvanların dokularına temas edilmesi de hastalığa yol açabilir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Teşhis Edilir?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı genellikle laboratuvar testleriyle teşhis edilir. Bu doğrultuda faydalanılabilecek testler antijen tespiti, ELISA testi, ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) tahlili ve hücre kültürüyle virüs izolasyonu yöntemleri uygulanır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının tedavisi, kene ısırması sonrasında belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Hastalığın tedavisince öncelikli olarak antiviral ilaçlar tercih edilir.

Bununla birlikte yüksek ateşin kontrol edilmesi, kişinin sıvı dengesinin ayarlanması, elektrolit anormalliklerinin düzeltilmesi, oksijenasyon ve hemodinamik desteğin yanında ikincil enfeksiyonlara yönelik tedaviler de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin tedavisine yöneliktir.

Kontrol altında tutulan hastalarda iyileşme süreci 10. günden sonra başlar ancak bu süreç bazı vakalarda dört haftaya kadar uzayabilir. Kene ısırmasından emin olur olmaz, kene tedavisi yapan hastanelere vakit kaybetmeden ulaşmak, tedavi sürecinin daha hızlı ve başarılı olmasını sağlar.

Muhabir: Bünyamin Doğan