Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, verdiği bilgilere göre özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla eğitim aldığı öğrenci sayısının son 4 yılda önemli ölçüde arttığını açıkladı.
2020 yılında 318 bin 327 olan bu sayı, 2024'te 375 bin 653'e yükseldi. Bu artış, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin akranlarıyla birlikte eğitim görme imkanlarının genişlediğini gösteriyor.
Bakan Tekin, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim gören öğrenciler için özel materyaller de hazırlandığını belirtti. "Özel Çocuklara Özel Materyaller" projesi kapsamında matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi, Türkçe, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri için toplam 8 bin sayfa, 33 kitaptan oluşan bir set hazırlandı. Set, 81 il milli eğitim müdürlüklerine gönderilmenin yanı sıra dijital olarak da yayımlandı.
"Özel Sokağın Çocukları" adlı hikaye seti de kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarını desteklemek amacıyla hazırlandı. Dostluk, yardımlaşma ve komşuluk ilişkilerini anlatan bu sette 5 hikaye kitabı, 5 animasyon filmi ve 6 şarkı yer alıyor. Setin içeriği görme ve işitme yetersizliği olan bireyler için de sesli betimleme ve Türk İşaret Dili desteğiyle sunuluyor.
Bakanlık, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarının kalitesini artırmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda 10 yetersizlik alanında 5 bin 694 öğretmene hizmet içi eğitim verildi. Bakanlığa bağlı okullarda görev yapan öğretmenler ile okul yöneticilerine yönelik "Kaynaştırma/Bütünleştirme Kapsamında Sunulan Destek Eğitim Odası Hizmetinde Eğitim Uygulamaları Semineri" de düzenlendi. Bu seminere 69 bin 308 öğretmen katıldı.
Kaynaştırma eğitiminin yaygınlaştırılmasıyla özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, akranlarıyla birlikte eğitim görmenin faydalarını görerek topluma daha kolay entegre olabilecekler. Bu durum, hem öğrencilerin bireysel gelişimine hem de toplumda daha kapsayıcı bir ortam oluşmasına katkıda bulunacaktır.