Balkanlar'ın en genç ülkelerinden Karadağ, bağımsızlığının 18. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşıyor. 2006 yılında gerçekleştirilen referandumla bağımsızlığını kazanan Karadağ, NATO'nun 29. üyesi olmanın yanı sıra Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda da önemli adımlar attı.

Bağımsızlık ve NATO Üyeliği

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin dağılmasının ardından Sırbistan-Karadağ adıyla bir süre Sırbistan ile birlikte hareket eden Karadağ, 21 Mayıs 2006'daki referandumla bağımsız oldu. Referandumda katılım oranı %86,5 olurken, halkın %55,5'i bağımsızlık lehinde oy kullandı. Bu tarihi referandum sonrası, 21 Mayıs, Karadağ'da "Bağımsızlık Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

Bağımsızlık sürecinin ardından Karadağ, NATO ile yakın ilişkiler kurdu. İlk resmi belge olan Barış İçin Ortaklık Çerçeve Belgesi'ni 14 Aralık 2006'da imzalayan ülke, 5 Haziran 2017'de NATO'nun 29. üyesi oldu. Bu süreçte Karadağ, NATO'nun barış misyonlarına asker göndermeye de başladı.

Gazze'deki çatışmalar için uzmanlardan ateşkes çağrısı Gazze'deki çatışmalar için uzmanlardan ateşkes çağrısı

AB Üyelik Süreci

Karadağ, 15 Aralık 2008'de AB'ye resmi üyelik başvurusunda bulundu ve 17 Aralık 2010'da "aday ülke" statüsü aldı. Katılım müzakerelerine 29 Haziran 2012'de başlayan Karadağ, bugüne kadar 33 fasıl açtı ve bu fasıllardan 3'ünü geçici olarak kapattı. Karadağ'ın en geç 2025 yılına kadar AB'nin yeni üyesi olması bekleniyor.

Nüfus Sayımı ve Etnik Yapı

2011 yılında yapılması planlanan ancak defalarca ertelenen nüfus sayımı, 2023 sonunda gerçekleştirildi. Monstat İstatistik Müdürlüğü'nün yaptığı ilk açıklamada, ülke nüfusunun 633 bin 158 olduğu belirtildi. Ancak, nüfus sayımı sonuçlarına ilişkin dini, etnik ve dil bilgileri henüz açıklanmadı. Karadağ'da Ortodoksların yanı sıra Müslümanlar ve Katolikler de bulunurken, etnik yapıda en fazla Karadağlı ve Sırp yer alıyor. Bunları Boşnak, Arnavut, Roman ve Hırvatlar ile diğer küçük etnik gruplar izliyor.

Turizm ve Ekonomik Gelişmeler

Kotor, Budva, Bar ve Ulcinj gibi turistik şehirler, Karadağ'ın ekonomik gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Turizmin yanı sıra, ülkenin Avrupa-Atlantik kurumlarına üyelik sürecinde de önemli başarılar elde ettiği belirtiliyor. Başkenti Podgoritsa olan Karadağ'ın resmi dili Karadağca olup, mevcut Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic ve Başbakan Milojko Spajic liderliğinde ülke, AB ve NATO ile entegrasyonunu sürdürüyor.

Muhabir: Nurcan Günay