Jeomorfoloji, kara ve denizaltı yer kabuğu yüzeyinde görülen şekilleri inceleyen, oluşumlarını ve evrimlerini açıklayan, bu şekilleri sınıflandıran, coğrafi dağılımlarını ve gruplandırmalarını araştıran bir bilim dalıdır.

Hangi Bilim Dalına Aittir?

Jeomorfoloji, fiziksel coğrafyanın bir dalıdır ve iklim (klimatoloji), su (hidrografya), toprak (pedoloji) ve canlılar (biyocoğrafya = vejetasyon coğrafyası + zoocoğrafya) ile birlikte doğal çevre özelliklerini incelemektedir.

Jeolojiden Farkı Nedir?

Jeoloji; yer bilimi olarak tanımlanır ve dünyadaki levha hareketleri ve tektonik olayları inceler. Yerin yapısı hakkında bilgi sağlar. Jeomorfoloji ise yer yüzeyinde oluşan şekilleri inceler ve morfoloji (biçim bilimi) olarak adlandırılır. Levha hareketleri, tektonik olaylar ve doğal afetler gibi etkenlerin oluşturduğu yeryüzü şekillerini araştırır. Yani biri yerin yapısını, diğeri ise yüzey şekillerini incelemektedir.

DPÜ'de "Yaratıcı Kültür Endüstrilerinde Sanatın Yeri" etkinliği düzenlenecek DPÜ'de "Yaratıcı Kültür Endüstrilerinde Sanatın Yeri" etkinliği düzenlenecek

Jeomorfolojik Yapılar Nedir?

"Yapısal Jeomorfoloji" olarak da adlandırılabilir. Bu, yatay, monoklinal, kubbe (dom), havza, kıvrımlı ve kırıklı (faylı) yapı gibi örnekleri içerir. Süreç ise güneşten aldığı enerji ile dış kuvvetlerin katı yerkabuğunu parçalaması, ayrıştırması, taşıması ve biriktirmesi şeklinde gerçekleşen yüzey şekillerini inceler.

Muhabir: Eray Özden Akça