James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Cygnus takımyıldızında yaklaşık 5 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan Wolf-Rayet 140 (WR 140) adlı ikili yıldız sistemindeki devasa yıldız tozu dalgalarını fotoğrafladı. Bu sistemde, bir Wolf-Rayet yıldızı ve bir OB yıldızından gelen güçlü yıldız rüzgarları çarpışarak karbon açısından zengin toz halkaları oluşturuyor. Bu halkalar, yıldızların birbirine en yakın olduğu “enberi” noktasında her 7,93 yılda bir oluşuyor.
TOZ HALKALARININ GENİŞLEDİĞİ GÖZLEMLENDİ
JWST, WR 140’ı 2016'daki son geçişinden yaklaşık 5,5 yıl sonra gözlemledi ve 14 ay sonra aynı sistemi tekrar inceledi. Teleskop, toz halkalarının zaman içinde nasıl genişlediğini ve bu halkaların hızla dışarı doğru hareket ettiğini gösterdi. Yeni çalışmanın baş yazarı Emma Lieb, “JWST, bu toz kabuklarının gerçek olduğunu doğruladı ve dışarı doğru hareket ettiklerini gözlemlerken inanılmaz derecede kısa zaman dilimlerinde değişimler ortaya koydu” dedi.
DEVASA YILDIZ SİSTEMLERİNİN TOZ ÜRETİMİ
WR 140, devasa ikili yıldız sistemlerinin evrende toz üretme rollerini anlamamıza yardımcı olan önemli bir sistemdir. WR 140’ın ürettiği toz halkaları, bilinen diğer toz oluşturan WC sistemlerinin ötesine geçiyor. WR 140’ın yüz binlerce yıl içinde on binlerce toz kabuğu üretmesi bekleniyor. Bu tozlar, yıldız oluşumunda önemli bir rol oynayarak evrenin kimyasal yapısının şekillenmesine katkı sağlıyor.
GÜNEŞ SİSTEMİ'NDEN DAHA BÜYÜK
WR 140’taki toz halkalarının birbirinden yaklaşık 1,4 trilyon km uzaklıkta olduğu tahmin ediliyor, bu mesafe ise Güneş Sistemi’mizden çok daha büyük. JWST, bu devasa yıldız tozu halkalarını daha iyi anlayabilmek için WR 140’ı izlemeye devam edecek.