Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkelerin yapay zekanın potansiyel faydalarından yararlanma ve riskleri yönetme konusunda farklı hazırlık aşamalarında olduğunu gösteren bir çalışma yayımladı.

IMF'nin "Dünyanın Yapay Zeka İçin Hazırlığının Haritalanması, Beklentilerin Farklılaştığını Gösteriyor" başlıklı blog yazısında, yapay zekanın verimliliği artırma, ekonomik büyümeyi canlandırma ve gelirleri yükseltme potansiyeline sahip olduğu, ancak aynı zamanda milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği belirtildi.

Yazıda, IMF'nin ocak ayında yayımladığı bir araştırmanın, yapay zekanın küresel ekonomiyi nasıl yeniden şekillendireceğini gösterdiğine dikkat çekilerek, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 33'ünü, gelişmekte olan ekonomilerdeki işlerin yüzde 24'ünü ve düşük gelirli ülkelerdeki işlerin yüzde 18'ini tehlikeye atabileceği ifade edildi.

ÜLKELERİN YAPAY ZEKADAN NE DÜZEYDE ETKİLENEBİLECEKLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Yapay zekanın mevcut işlerde verimliliği artırmak, yeni işler ve hatta yeni endüstriler oluşturmak için büyük bir potansiyele sahip olduğu da vurgulandı. Gelişmekte olan piyasa ekonomileri ve düşük gelirli ülkelerin, gelişmiş ekonomilere kıyasla daha az yüksek vasıflı iş gücüne sahip olduğu ve bu nedenle yapay zekadan daha az etkileneceği belirtildi.

Ancak, bu ülkelerin çoğunun yapay zekanın faydalarından yararlanmak için gerekli altyapıdan veya vasıflı iş gücünden yoksun olduğu ve bunun da ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da derinleştirebileceği ifade edildi.

IMF'nin haritasının, farklı ülkelerin yapay zekanın potansiyel faydalarından yararlanma ve riskleri yönetme konusunda farklı hazır bulunuşluk aşamalarında olduğunu gösterdiği belirtildi. Yapay zekanın muhtemelen ülkeler arasındaki genel eşitsizliği kötüleştireceğine değinilen yazıda, bu gösterge tablosunun yapay zeka hazırlığının daha iyi değerlendirilmesi ve yapay zekanın hızlı kazanımlarının herkese fayda sağlamasını sağlamada gereken eylemlerin belirlenmesi için bir kaynak olduğu bildirildi.

Tarihteki en büyük tam elektrikli uçak ilk uçuşuna hazırlanıyor Tarihteki en büyük tam elektrikli uçak ilk uçuşuna hazırlanıyor

Yapay zeka teknolojisini kullanabilen çalışanların ücret artışları veya daha fazla verimlilik görebileceği, kullanamayanların ise geride kalabileceği vurgulandı. Genç çalışanların bu fırsatları değerlendirmeyi daha kolay bulabileceği, yaşlıların ise uyum sağlamakta zorluk çekebileceği belirtildi.

Yazıda, politika yapıcıların sosyal güvenlik ağlarını genişletmesi, çalışanların eğitimine yatırım yapması ve yapay zeka inovasyonu ile entegrasyonuna öncelik vermesi gerektiği kaydedildi.

Kaynak: AA