KSBÜ Germiyan Kampüsü içinde yapılacak hastane ile Kütahya’nın sağlıkta ivme kazanacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu, proje tamamlandığında 2 binden fazla kişinin istihdam edileceğini açıkladı.
Senelerce Dumlupınar Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan Germiyan Kampüsü, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin yeni yerleşke alanı oldu. Devir işlemlerinin ardından KSBÜ, yeni ve modern bir kampüs için kolları sıvadı. KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, yeni kampüs ve kampüs içerisinde yapılması planlanan hastaneye ilişkin Kütahya Ekspres’e özel açıklamalarda bulundu.
KAMPÜSTEKİ BÜTÜN BİNALAR YENİLENECEK
Rektör Kavuncu, Germiyan Kampüsünde geçmişten kalan en önemli kazanımın içindeki bir adet yeşil çim saha ve ağaç varlığı olduğunu söyledi. Mevcut kapalı spor alanlarının ciddi bakım ve onarıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Rektör Kavuncu: “Eğitim bloklarından ise sadece şu an kullanmakta olduğumuz bina ayakta kalacak, diğerlerinin ise yıkımını başlattık. Bu alanda tamamen yeni bir proje yapacağız. Üzerinde iki senedir çalıştığımız bu proje çağdaş bir üniversitede bulunması gereken tüm birimlere sahip, çevreye duyarlı, güvenlikten enerji yönetimine pek çok konuda otomasyon ile yönetilecek, estetik kimliği olan çok amaçlı bir yaşam alanı olarak planlandı. Açıkçası Kütahya’ya her yönüyle büyük değer katacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“BU SENE İHALEYE ÇIKABİLMEMİZ İÇİN 10 MİLYON TL’YE İHTİYACIMIZ VAR”
Projenin etap etap yapılacağını söyleyen Rektör Kavuncu, binaların uygulama projelerinin ihaleye hazır hale getirildiğini aktardı. Kavuncu: “Bu sene 10 milyon TL başlangıç ödeneğimiz var, gelecek sene için ise şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan bütçede 25 milyon TL daha ödenek öngörüldü. Ancak bizim bu sene ihaleye çıkabilmemiz için 10 milyon TL ek ödeneğe ihtiyacımız var, eğer sağlanırsa bu sene ihalesine çıkabileceğiz ve büyük avantaj sağlayacağız, aksi takdirde ihale gelecek seneye kalacak. Proje tamamlandığında 140 bin metrekare kapalı alan olacak, ilk etapta ise 11 bin metrekare binamızı ve altyapıyı yapacağız. Bugün güncel inşaat maliyetini konuşursak metrekare fiyatı yaklaşık 15 bin TL. Buna bir de altyapı maliyetlerini eklemek gerekiyor. İnşaat hızı ve tamamlanması tamamen bütçe ile ilgili, şimdi artık inşaat yapım hızı ile sorun olmuyor, ne kadar kaynak ayırılırsa o kadar erken bitirilir” şeklinde konuştu.
“2025 YILI GİBİ HİZMETE GİRER”
Kavuncu, KSBÜ’nün yeni yerleşke olarak Germiyan Kampüs’ünü belirlemiş olmasının en önemli kazanımlarından birisinin Kütahya’ya yapılacak ikinci hastane olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak yeni hastanenin 600 yatak kapasiteli olacağını söyleyen Kavuncu: “Hastanedeki istihdam ile ilgili olarak mevcut hastanemiz ile bir kıyaslama yapabiliriz. 450 yataklı Evliya Çelebi (sadece ana bina) hastanesinde 480 doktor, 990 sağlık personeli, 140 idari personel ve 430 işçi olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor. Yeni hastane 600 yatak kapasiteli olacağı için rakam bundan daha yüksek olur” bilgisini verdi. Kavuncu, eğer bir gecikme olmazsa yeni hastanenin 2025 yılı gibi hizmete gireceğini öngördü.
“HASTANE SAYISININ İKİYE ÇIKARILMASI EN MAKUL ÇÖZÜM”
Vural Kavuncu, şu an için net bir planlama yapılmasa da yeni hastanenin eğitim hastanesi olabileceğini söyledi. Şehir Hastanesi’nin sözleşme gereği ayrı bir yönetim şekli olacağını aktaran Kavuncu: “Şu anda kullanılmakta olan Ana Bina Evliya Çelebi Hastanesi, KSBÜ kampüsü içinde bulunan Fizik Tedavi Hastanesi ve Vefa Psikiyatri Hastaneleri’nin Şehir Hastanesine entegrasyonu ise mümkün değil. Bu nedenle bu hastanelerin şu andaki Evliya Çelebi Hastanesi tüzel kişiliğini koruyarak, yani ayrı bir başhekimlik ve idare ile devam etmesi, Şehir Hastanesi için de yeni bir tüzel kişilik kurularak Kütahya’nın hastane sayısının ikiye çıkarılması en makul çözüm olur. Germiyan Kampüsündeki yeni hastane tamamlanınca da muhtemelen ana bina oraya taşınır ve bir yanda Kütahya Şehir Hastanesi diğer tarafta da yine aynı isim ile KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesi olarak devam eder” açıklamasında bulundu.
“DİĞER İLLERDEN YOĞUN BİR ŞEKİLDE SEVK ALIYORUZ”
Son senelerde Kütahya’da verilen sağlık hizmetlerinin kalitesi ve kapsamı yönünden büyük bir gelişme kaydettiğini söyleyen Vural Kavuncu: “Bunda üniversitemize yeni atanan hocalarımızın rolü çok büyük. Şu anda Evliya Çelebi Hastanesinde Üniversite kökenli doktor sayısı Sağlık Bakanlığı’na bağlı doktor sayısının 2.5 katına ulaştı. Yeni hastane ile birlikte sağlık hizmeti çok daha üst noktalara taşınacak. Şu anda il dışı yapılan sevklerin en büyük nedeni bazı branşlardaki yan dal eksiklikleri. Başlangıca göre bunda da çok farklı bir noktadayız, az sayıda branş eksiğimiz kaldı ki bunlar da tamamlanıyor. Mesela Kütahya’ya ilk defa Çocuk Nefroloji uzmanı, gelecek senenin başında da Çocuk Nöroloğunun gelmesini bekliyoruz. Bunları söylerken sevk edilenden çok diğer illerden hasta sevk almaya başladığımızı söyleyebilirim. Radyoterapi, girişimsel radyoloji, inme merkezimiz, kardiyoloji ve kalp pili uygulamaları, kardiyovaskuler cerrahi, endoskopik üroloji ve Fizik Tedavi için diğer illerden yoğun bir şekilde sevk alıyoruz. Bu da sağlıkta geldiğimiz aşamayı gösterir. Yeni hastane ile birlikte doktor sayısı daha da artar, bunun nedeni hem Şehir Hastanesi hem de KSBÜ Eğitim Hastanesi olarak iki hastaneye sahip olacak olmamız” diye konuştu.
“YETERLİ BİR FARKINDALIK OLUŞMADI”
Henüz yolun başında olduklarını belirten Vural Kavuncu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Üniversitemizin bir an önce yeni bir kampüs ile fiziksel imkânlarına kavuşması hedeflerine ulaşması için elzem gözüküyor. Şehrimize büyük değer katacak bu projeye Kütahya’da her kesim tarafından sahip çıkılmasını ve öncelikli talep olarak dile getirilmesini önemli görüyorum. Bugün maalesef bu konuda yeterli bir farkındalık oluşmadı. Sokağa çıksanız, 10 kişiye Kütahya’nın en öncelikli yatırım ihtiyaçları nedir diye sorsanız Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile ilgili ihtiyaçların fakrında bile olunmadığını görürsünüz. Eğer zamanında bunlar konuşulsaydı şimdi Üniversite Hastanesini konuşuyor olmazdık, Diş Hekimliğinde randevu sırasını konuşmazdık, daha pek çok getiriden feragat etmiş olduk. Umarım bundan sonra böyle olmaz ve projeler hızla tamamlanır.”