Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Günahlar kaç yaşında yazılmaya başlanır?

Günahların kaç yaşında yazılmaya

Günahların kaç yaşında yazılmaya başlandığı, özellikle çocuklar için önemli bir konudur. Çocukların günahı kime yazılır, hangi yaşta sorumlulukları başlar, bu konular üzerinde merak edilen soruları ele alalım.

Günahların Yazılma Zamanı

İslam’a göre, insanlar dünyada imtihan edildikleri bir süreçte yaşarlar. Yapılan tüm işler, küçük ya da büyük, amel defterine yazılır. Hatta ölümden sonra dahi bu defter kapanmaz.

Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur:

İnsanoğlu öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat.

(Müslim, Vasiyyet 14)

Çocukların Günahı

Bir kimse İslam’ı güzelce yaşamaya başladığında, her iyilik on misliyle, hatta yedi yüz katına kadar sevap olarak yazılırken, kötülükler sadece bir misli günah olarak kaydedilir. (Buhârî, Îmân, 31)

Günahlar Kaç Yaşında Yazılmaya Başlar?

Peygamber Efendimiz (SAV), ibadetlerden ve farzlardan mükellef olma yaşını şu şekilde belirtmiştir:

Kalem üç kişiden kaldırılmıştır: Uyanıncaya kadar uyuyandan. Delikanlı oluncaya kadar çocuktan. Akıllanıncaya kadar deliden.

(Tirmizî, Hudud, 1)

Günahların yazılma zamanı, çocukların buluğ çağına ulaşmasıyla belirlenir. Bu dönem, çocukların doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğine ulaştıkları zaman başlar.

Genelde erkek çocuklarında 12 yaş, kız çocuklarında ise 9-15 yaş arası buluğ çağına girilebilir. Bu süreç, kızlarda adet kanının başlaması, erkeklerde ise ihtilâm olma durumuyla belirginleşir.

Sorumluluklar ve Buluğ Çağı

Çocuklar, buluğ çağına ulaşmadan önceki dönemde yaptıkları işlerden sorumlu tutulmazlar. Buluğ çağına erdiklerinde ise amel defterleri kesin olarak açılır. Her çocuk, bu evreden sonra yapması gerekenleri yerine getirmelidir.

Anne ve babalar, çocuklarına bu dönemi sevdirerek ve korkutarak değil, müjdeleyerek anlatmalıdır. Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur:

Müjdeleyiniz. Nefret ettirmeyiniz. Kolaylaştırınız. Zorlaştırmayınız.

(Câmiü’sSağîr, 4/ s.1374)

Çocuklara, İslam’ın güzelliklerini anlatmak ve sorumluluklarını sevdirerek öğretmek, onların bilinçli bir şekilde büyümelerini sağlar.