“KABİNİN İÇİNDE SÜZÜLDÜM, BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRDIM”

Gökhan Erdem, bireysel girişimiyle uzaya çıkan Türkiye’nin üçüncü uzay yolcusu oldu. 3 Ağustos’ta gerçekleştirdiği yolculuğun ardından Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Erdem, fırlatma anını ve uzaydaki duygularını anlattı.

Erdem, fırlatmanın sorunsuz gerçekleştiğini belirterek, “Roket inanılmaz büyük bir güçle havalanıyor. Dünya altınızda küçülmeye başlıyor. Yaklaşık iki dakika sonra ana roket kapanıyor ve müthiş bir sessizlik oluyor. Ardından kapsül roketten ayrılıyor. Emniyet kemerini çözdüğümüzde kabin içinde süzüldüm, takla attım. Yanımda götürdüğüm Türk bayrağını dalgalandırmak büyük bir gururdu,” dedi.

Kendisiyle birlikte Sırbistan bayrağını da taşıyan Erdem, “Eşim Sırbistanlı. Bana ‘Bayrağımız hiç uzaya çıkmadı, onu da götürür müsün?’ dedi. Onun isteğini yerine getirmek de ayrıca anlamlıydı,” ifadelerini kullandı.

“DÖNÜŞTE DÜNYA BİZİ KUCAKLIYORDU”

Uzaydan dünyaya bakmanın tarifsiz bir his olduğunu dile getiren Erdem, “Simsiyah uzayın içinde parlayan bir dünya görmek beni duygulandırdı,” dedi.

Dönüşte yer çekiminin tekrar hissedilmeye başlanmasıyla birlikte güven duygusunun arttığını belirten Erdem, “Dünya bizi kucaklıyor gibiydi,” sözleriyle bu anları aktardı.

Kütahya’da semt pazarlarında zabıtadan “kilogram” denetimi
Kütahya’da semt pazarlarında zabıtadan “kilogram” denetimi
İçeriği Görüntüle

Erdem, uzay yolculuğu boyunca duygularını kontrol altında tutabildiğini, bunun ise önceden yaptığı araştırmalara, izlediği fırlatma videolarına ve astronotlarla yaptığı görüşmelere bağlı olduğunu ifade etti. “İnsanoğlunun ulaştığı mühendislik seviyesi uzayda çok daha net görülüyor. Gerçekten hayran kaldım,” dedi.

“GEZERAVCI’NIN YOLCULUĞU BANA İLHAM VERDİ”

Uzaya olan ilgisinin uzun yıllara dayandığını anlatan Erdem, bu hayalinin somut hale gelmesinde Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın etkili olduğunu vurguladı.

“Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ilgim vardı ama bu bir hayranlıktan öteye gitmiyordu. Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkışı beni harekete geçirdi. ABD’ye gidip fırlatmayı izlediğim uçakta karar verdim: ‘Ben de uzaya gidebilirim,’” dedi.

Yolculuk sürecinde eşi, ailesi ve yakın arkadaşlarının desteğini her zaman yanında hissettiğini belirten Erdem, Space Agenda Direktörü Halit Mirahmetoğlu ve Alper Gezeravcı’nın da yanında olduğunu söyledi. Fırlatmanın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile telefonla görüştüğünü aktaran Erdem, bakanın duyduğu memnuniyeti kendisiyle paylaştığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA