GEKADER Kurucu Başkanı Fatih Eren, "Bu atığın 48,5 milyon tonu plastik, kağıt, metal ve mineral gibi geri kazanım tesislerinde ham madde haline getirildi. Böylece ülke ekonomisine 100 milyar TL kazandırmış olduk." dedi.

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) tarafından yapılan açıklamaya göre, geri dönüşüm sektörü, otomotivden beyaz eşyaya, tekstilden ağır sanayiye kadar geniş bir yelpazedeki iş kollarına ham madde tedarikini devam ettirerek, sanayi ve üretim sektörlerinin önemli bir paydaşı konumunda bulunmaktadır.

Sektör, büyüme trendini sürdürürken, lisanslı geri dönüşüm tesislerinin artması, rekabet ortamının oluşturulmasına katkı sağlayarak ham madde kalitesinin iyileştirilmesinde kritik bir rol oynuyor. Bu tesisler aynı zamanda Türkiye'nin atıklarını geri dönüştürerek ekonomiye önemli bir katma değer sağlıyor.

2022'de geri dönüşüm sektörü, imalat sanayi tesisleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB'ler) ve hane halklarında oluşan atıkları ülke ekonomisine kazandırmaya devam etti. Toplamda 109,2 milyon ton atık oluşurken, bunun 29,4 milyon tonu tehlikeli kategorideydi. Geri dönüşüm sektörü, bu atıkların 51,7 milyon tonunu ekonomiye geri kazandırarak önemli bir rol oynadı.

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği Kurucu Başkanı Fatih Eren'in açıklamasına göre, atık miktarı 2020'de 104,7 milyon ton iken, bu miktar geçen yıl yüzde 4,3 artışla 109,2 milyon tona ulaştı.

Eren, 2020'de 127,4 milyon ton atığın işlendiğini hatırlatarak, 2022'de bu rakamın 133,2 milyon tona yükseldiğini ve bu işlenmiş atıkların 81,4 milyon tonunun bertaraf edildiğini ifade etti. Ayrıca, geri kazanım oranının yüzde 5,4 artışla 51,7 milyon tona çıkarak önemli bir seviyeye ulaştığını belirtti.

Kütahya’da ekmek ve simit fiyatına zam geliyor Kütahya’da ekmek ve simit fiyatına zam geliyor

Eren, "Geri dönüştürülen 51,7 milyon ton atığın 48,5 milyon tonu plastik, kağıt, metal ve mineral gibi geri kazanım tesislerinde ham madde haline getirildi. Böylece ülke ekonomisine 100 milyar TL kazandırmış olduk. Geri dönüştürülen atıkların diğer kısmı ise yakılarak enerjiye dönüştürüldü ve kompost haline getirildi." ifadelerini kullandı.

Fatih Eren, evlerde atık ayrıştırmanın önemini vurgulayarak, bu konuda önceki yıllara göre bir artış yaşansa da henüz istenilen seviyelere ulaşılamadığını belirtti.

Türkiye'de günlük kişi başına 1,5 kilogram atık üretimine dikkat çeken Eren, "Geri dönüşüm sektörü temsilcileri olarak, plastik, kağıt ve cam gibi geri dönüştürülebilir atıkları 'yerüstü madenleri' olarak adlandırıyoruz. Bu noktada, hane halkının bilinçlenmesi ve ayrıştırma alışkanlığı kazanması büyük önem taşıyor. Geri dönüşümü teşvik eden uygulamaları hayata geçirmek için önümüzde büyük bir fırsat var." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Eren, 2020'de atık bertaraf ve geri kazanım tesis sayısının 2,752 olduğunu belirterek, şu anda bu sayının 3,136'ya yükseldiğini ve yıllık işlenen atık miktarının 133,2 milyon tonu aştığını ifade etti.

Muhabir: Nurcan Günay