İsrail'in sınır kapılarını kapatması ve yardım girişini engellemesiyle kıtlığa sürüklenen Gazze Şeridi’nde, 23 yaşındaki Filistinli kadın ressam Rağde Bilal Şeyh el-Iyd, boş tencereleri boya malzemesi haline getirerek yaşanan dramı gözler önüne seriyor.

Gazze'deki kıtlık ve sanatın buluşması

İsrail’in saldırıları nedeniyle Refah’tan Han Yunus’un Mevasi bölgesine göç etmek zorunda kalan Rağde, ailesiyle birlikte enkazlar arasındaki bir çadırda yaşıyor. Evlerinin yıkılmasıyla tüm resim ekipmanlarını kaybeden genç ressam, artık içi boş tencerelerin altındaki is ile resim yapıyor. Bu yöntem hem sevdiği sanata devam etmesini sağlıyor hem de Gazze’de yaşanan açlığa dikkat çekiyor.

Röportaj sırasında yakınlarda gerçekleşen iki bombalı saldırıya gülümseyerek tepki veren Rağde’nin bu tavrı, Filistin halkının yaşadığı psikolojik zorlukları ve dayanıklılığını gösteriyor.

"İçinde yemek olması gereken tencereleri boya malzemesi olarak kullanıyorum," diyen Rağde, "Bu tencerelerde yemek pişmesi gerekirdi ama yok. Resimlerimde Gazze’deki açlığı anlatıyorum" ifadelerini kullandı. Refah sınır kapısında tonlarca gıda olmasına rağmen, Gazze’de açlığın sürdüğünü vurguladı.

Gazze'de Boş Tencereler, Kadın Ressamın Boya Malzemesi Oldu1

ABD’de 85 bin vize iptali; sayı iki kat arttı
ABD’de 85 bin vize iptali; sayı iki kat arttı
İçeriği Görüntüle

Resim yapmak Rağde’ye nefes almak gibi

Bombalanan evlerinin enkazında kalan tüm malzemelerinden sonra ilk olarak külle resim yapmaya çalışan Rağde, istediği sonuçları elde edemeyince boş tencerelerin altındaki is ile çalışmaya başladı.

"İs ile resim yapmak zor ama sevdiğim işi bırakmak istemiyorum," diyen Rağde, resim yapmanın kendisine gerçek dünyadan kaçış ve nefes alma imkanı sunduğunu söyledi. Boş tencerelerle verdiği mesajın, Gazze’de açlığa rağmen direnişi simgelediğini belirtti.

Kısacık ömürde savaşın yaraları

Rağde, 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden İsrail saldırılarının yanı sıra daha önceki savaşlara da tanıklık etti. Ailesinden yakınlarını kaybeden genç ressam, zorluklara rağmen hayallerinden vazgeçmedi. Kardeşlerinin de sanat konusunda yetenekli olduğunu ve bir gün sergi açmayı umut ettiğini anlattı.

Kaynak: AA