Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Evlendikten Sonra Kimlik Yenileme Nasıl Yapılır?

Evlilik sonrası medeni durumunuzun

Evlilik sonrası medeni durumunuzun değişmesi durumunda, kimlik yenileme işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Yeni evlenen veya evlilik hazırlığı yapan kişilerin sıklıkla merak ettiği bu süreç hakkında detaylı bilgileri sunuyoruz. İşte, evlilik sonrası kimlik yenileme süreci ve başvuru işlemleri…

Evlilik Sonrası Kimlik Yenileme Nasıl Yapılır?

Evlilik sonrası yaşamımızda birçok değişiklik olabilir ve bu değişikliklerden biri de kimlik yenilemektir. Kimlik yenileme işlemi erkekler için zorunlu değildir, ancak kadınlar için zorunludur. Eğer eski kimliği kullanıyorsanız, hem kadınlar hem de erkekler için kimlik yenileme işlemi zorunlu hale gelir. Kimlik yenileme işlemi için öncelikle randevu almanız gerekmektedir. Randevu almak için iki seçenek bulunmaktadır: ALO 199 çağrı merkezinden randevu almak veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden randevu almak.

Randevu aldıktan sonra belirlenen gün ve saatte nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Bu işlem için yanınızda bulundurmanız gereken belgeler şunlardır: bir adet biyometrik fotoğraf, eski nüfus cüzdanı veya kimlik kartı, evlilik cüzdanı ve kimlik kartı değişimi için ödenen ücretin dekontu veya makbuzu. Ayrıca, nikahınızı kıyan kişinin nikah evraklarınızı nüfus müdürlüğüne ilettiğinden emin olmalısınız. Bu belgelerle işlemi tamamladığınızda, yeni kimlik kartınız adresinize gönderilecektir.

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme Süresi Ne Kadar?

Evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemi için belirli bir süre bulunmaktadır. Nikahı kıyan kişinin 10 gün içerisinde nikah akdini nüfus müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir. Bu nedenle, evlilikten sonra en geç 10 gün içinde nüfus müdürlüğüne başvurmanız önerilir. Nikahın kıyıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde işleminizi tamamlamanız önemlidir.

Yeni Kimlik Kartında Evli / Bekar Yazıyor mu?

Ülkemizde artık yeni çipli kimlik kartları kullanılmaktadır. Eski kimlik kartlarında bulunan bazı bilgiler, yeni kimlik kartlarında yer almamaktadır. Yeni kimlik kartlarında evli/bekar ibaresi bulunmamaktadır.

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme Ücreti Nereye Yatırılır?

Evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemi için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. 2021 yılı itibarıyla evlilik sebebiyle kimlik değişimi için ödenmesi gereken ücret 30 TL’dir. Bu ücreti anlaşmalı bankalara yatırabilir veya internet bankacılığı aracılığıyla ödeme yapabilirsiniz. Ödediğiniz ücretin dekontu veya makbuzu ile nüfus müdürlüğüne giderek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Evlenince Kütük Değiştirilmesi Zorunlu mu?

Evlendikten sonra kimlik ve diğer resmi evraklarda değişiklikler olabilir. Kadınlar, soyadlarını kullanmaya devam etmek istediklerinde kimlik başvurusu sırasında dilekçe vererek soyadlarını kullanabilirler. Ancak kütük değişimi konusunda kesin bir zorunluluk bulunmamaktadır. Evlendikten sonra kadın bireyin kütüğü, erkek bireyin kütüğüne aktarılmaktadır.