Dünya Sudan'daki insani krizi unutuyor. Doğu Afrika ülkesi Sudan, ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar nedeniyle ciddi bir insani kriz yaşıyor. Nisan 2023'ten bu yana süren çatışmalar, milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve ağır açlık krizine yol açtı.
Dünya Sudan'daki insani krizi unutuyor
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan'daki savaş nedeniyle 7 milyon 720 bin kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 2 milyon 196 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını açıkladı. Özellikle çocuklar bu durumdan ağır şekilde etkileniyor. Çatışmalar nedeniyle ölenlerin sayısı 16 bin olarak rapor edilse de sağlık sisteminin çökmesi nedeniyle gerçek sayının çok daha fazla olduğu düşünülüyor.
En Fazla Çocuğun Yerinden Edildiği Ülke
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan'ın dünya genelinde en fazla çocuğun yerinden edildiği ülke olduğunu bildirdi. Yaklaşık 5 milyon çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. UNICEF, yerinden edilenlerin yüzde 36'sının Hartum, yüzde 20'sinin Güney Darfur ve yüzde 14'ünün Kuzey Darfur eyaletlerinden olduğunu belirtti.
Sudan'da Gıda Güvensizliği ve Açlık Krizi
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'ın son 20 yılın en kötü gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'da her beş kişiden birinin acil durum seviyesinde gıda güvensizliği yaşadığını ve 755 bin kişinin felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu vurguladı.
3 Milyon Kişi Açlıktan Ölebilir
Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Sudan Ülke Direktörü Eatizaz Yusuf, ülkenin yarısının insani yardıma muhtaç olduğunu ve 3 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğunu belirtti. UNICEF Sudan Ülke Temsilcisi Mandeep O'Brien, 8,9 milyon Sudanlı çocuğun akut gıda güvensizliği ve hastalıklardan muzdarip olduğunu söyledi.
Sudan'daki Tarihsel Arka Plan
Sudan'daki kriz, 2003 yılında Darfur'da başlayan isyanla birlikte daha da derinleşti. Ömer el-Beşir liderliğindeki hükümet, yerel Arap milisleri silahlandırarak sivillere yönelik ciddi insan hakları ihlallerine neden oldu. 2013'te resmi bir güç haline gelen Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), daha sonra düzenli orduya paralel bir yapı olarak güç kazandı. 2019'da Beşir'in devrilmesi ve 2021'deki darbenin ardından ordu ve HDK arasında başlayan çatışmalar, Nisan 2023'te yeniden alevlendi.
Uluslararası Toplumun Duyarsızlığı
Sudan'daki insani kriz, uluslararası toplum tarafından büyük ölçüde göz ardı ediliyor. Sudan'daki çatışmaların ve insani durumun dünya gündeminde yeterince yer almaması, milyonlarca insanın yaşadığı trajediyi daha da derinleştiriyor. BM ve diğer insani yardım kuruluşları, Sudan'daki kriz için daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.