Dünya Altın Konseyi (WGC), altının uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri sağladığını ve küresel ekonomi ile paralel bir performans sergilediğini belirten yeni bir rapor yayımladı. Raporda, altının portföylerdeki yeri ve değer koruma işlevi bir kez daha vurgulandı.

Altının Değer Koruma Rolü Güçlü Bir Şekilde Destekleniyor

Konseyin "Altının Uzun Vadeli Getiri Beklentisi" başlıklı raporunda, altının portföy riskini azaltma ve değer koruma özelliklerinin pek çok çalışma ile kanıtlandığı ifade edildi. Bununla birlikte, altının portföy getirilerine olan katkısının aynı derecede net olmadığının da altı çizildi. Raporda, “Altının uzun vadeli getirisini öngörmeye yönelik mevcut modeller, diğer varlık sınıflarının tahminlerinde kullanılan yaklaşımlarla uyumlu değildir” ifadesi yer aldı.

Değer Saklama Aracı Olarak Altın

Raporda, yapılan araştırmalar sonucunda altının genel olarak bir "değer saklama aracı" olarak değerlendirildiği vurgulandı. Ancak, bu yaklaşımın bazı eksiklikler içerdiği ve altının potansiyel getirilerinin tam anlamıyla kavranamadığı belirtildi. Ayrıca, altının tarihsel performansının incelenmesinde "altın standardı" uygulamalarının yanıltıcı olabileceği ifade edildi.

Altının Performansı Nasıl Değerlendirilmeli?

Altının performansının sadece finansal piyasalardan gelen talep ile sınırlı kalınarak değerlendirilmesinin hatalı sonuçlar doğurabileceği belirtildi. Bu bakış açısının, altının portföylerdeki gerçek ağırlığını küçümsemeye yol açtığına dikkat çekildi.

Cep telefonu ve taşıt satışlarında yeni taksit düzenlemesi Cep telefonu ve taşıt satışlarında yeni taksit düzenlemesi

Son 50 Yılda Enflasyonun Üzerinde Getiri

Rapor, altının son 50 yılda enflasyonun önemli ölçüde üzerinde bir getiri sağladığını ve bu getiri oranının küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ile uyumlu olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, mücevher, teknoloji, merkez bankaları ve perakende külçe ile madeni paralar gibi altın talep kaynaklarının, finansal piyasa teorilerinin öngördüğünden çok daha güçlü olduğu vurgulandı.

Kaynak: AA