Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2026 yılı Ramazan ayından itibaren geçerli olacak fitre miktarını kamuoyuyla paylaştı.
Kurul tarafından yapılan açıklamada, bu yılki fitre bedelinin 240 lira olarak belirlendiği bildirildi.
Kararın, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda alındığı ifade edildi.
SOSYOEKONOMİK ŞARTLAR DİKKATE ALINDI
Kurul açıklamasında, fitre miktarının belirlenmesinde hadisi şerifler, güncel sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacının esas alındığı vurgulandı.
Bu kapsamda yapılan değerlendirmeler sonucunda, 240 liralık meblağın toplumun genel şartlarıyla uyumlu olduğu belirtildi.
FİTRE NAKDİ VEYA AYNİ OLARAK VERİLEBİLECEK
Alınan karara göre fitre, belirlenen bedel üzerinden nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddeler şeklinde ayni olarak da ödenebilecek.
Bunun yanı sıra her mükellefin, kendi günlük gıda harcamalarını dikkate alarak daha yüksek bir meblağı fitre olarak vermesinin de mümkün olduğu ifade edildi.

ORUÇ FİDYESİ BEDELİ DE AYNI TUTARDA
Açıklamada ayrıca, belirlenen 240 liralık tutarın aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olduğu hatırlatıldı.
Bu tutar, 2026 Ramazan ayının başlangıcından 2027 Ramazan ayının başlangıcına kadar geçerli olacak.
TOPLUMSAL DAYANIŞMAYA VURGU
Diyanet İşleri Başkanlığı, fitrenin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının toplumsal dayanışma ve yardımlaşma açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, vatandaşların bu ibadeti yerine getirirken hassasiyet göstermesinin önemini vurguladı.



